
Mar tudi ti obožuješ puhast beli čips, ki se na mizah azijskih restavracij rad znajde kot predjed? Rakov čips je rahel, hrustljav in okusen, zato ga hitro zmanjka, a kar je bolj važno – pripraviš ga lahko tudi sam.
Gre za preprosto zmes kozic, tapiokinega škroba in vode. Najkvalitetnejši rakov čips se ponaša z aromatičnim vonjem in polnim okusom brez dodatkov, kot sta MSG in umetna aroma rakcev.
Recept za rakov čips
- olupljene kozice ali škampe (ostanki so super, saj za zmes ni treba, da so repki lepi),
- tapiokin škrob,
- sol.
Razmerje kozic in tapiokinega škroba naj bo 1:1, količino pa prilagodi po želji.
Priprava
1Oblikovanje testa
Testo za rakov čips najlažje in najhitreje narediš tako, da kozice in škrob zmešaš v multipraktiku. Najprej zmelji kozice, nato dodaj škrob in malo soli. Lahko uporabiš tudi druge začimbe ali pecilni prašek, da bo čips bolj puhast. Ko dobiš pasti podobno zmes, maso oblikuj v valj. Premer je odvisen od želene velikosti čipsa.
2Kuhanje
Testo, ki si ga oblikoval v valjček (ali valjčke) kakšno uro kuhaj v sopari. Za to je primerna bambusova posoda za kuhanje na pari, ki jo obloži s pekipapirjem. Testo bo po eni uri bolj čvrsto in nekoliko gumijasto.
3Nareži na rezine
Ko je testo suho, ga z ostrim nožem nareži na zelo tanke (okrogle) rezine.
4Sušenje
Ploščke, ki bodo postali čips, je najprej potrebno dehidrirati. Ko so enkrat suhi, jih lahko hraniš na hladnem, suhem mestu in po želji ocvreš kadarkoli v naslednjih nekaj mesecih. Sušiš jih lahko v pečici (na zelo nizki temperaturi), na soncu ali v sušilniku/dehidratorju.
Rezine morajo biti tako suhe, da niso več prožne in se zlomijo, če jih upogneš.
5Cvrtje
Čips cvri v poljubnem olju za cvrtje (pri 180 stopinjah Celzija). Rezine bi naj skoraj nemudoma zaplavale na površje. Najprej se bodo napihnile in prepognile. Ko so lepo puhaste in se spet razprejo, jih lahko odstraniš iz olja.
Rakov čips postavi na papirnate brisače, da popivnaš odvečno olje. Postrezi, ko se ohladi.
Novinar