Si že slišal za izraz vegetarijanski žar? Piknik ob sončnem dnevu je odlična priložnost za druženje s prijatelji ali družino, medtem ko se na žaru pečejo okusne jedi. Čeprav se zdi, da bodo pri tem uživali predvsem mesojedci, lahko na žaru pripraviš tudi različne brezmesne dobrote. Spodaj najdeš nekaj idej, ki so primerne tudi za vegetarijance.
1Zelenjavna nabodala
Za okusna zelenjavna nabodala potrebuješ različno zelenjavo, kot so paprika, čebula, bučke, jajčevci, korenje, paradižnik in šampinjoni. Nareži zelenjavo na manjše koščke in jih nanizaj na lesena nabodala, ki si jih predhodno namakal v vodi vsaj 30 minut. Prelij zelenjavo z oljčnim oljem, posoli in popraj po okusu ter jo peci na žaru približno 10-15 minut, dokler zelenjava ni lepo zapečena in mehka. Pred serviranjem jih lahko potreseš s svežimi zelišči ali preliješ z olivnim oljem in limoninim sokom.
2Čebulni obročki
Čebulni obročki so enostavna jed, ki jo lahko pripraviš na žaru ali v ponvi. Potrebuješ čebulo, ki jo narežeš na debele obročke, ter moko in jajce za paniranje. Obročke najprej pomakaj v jajce, nato pa jih povaljaj v moki. Peci jih na žaru približno 5-7 minut, dokler niso hrustljavo zapečeni.
3Pečena koruza na žaru
Koruza na žaru je klasika, ki pa ji lahko daš nov okus s preprostim trikom – namesto običajnega masla in soli uporabi zeliščno maslo. Za doma pripravljeno zeliščno maslo potrebuješ: mehko maslo, limonin sok, sesekljana zelišča (na primer peteršilj, timijan in rožmarin), sol in poper. Vse sestavine zmešaj in maslo namaži na kuhano koruzo. Peči na žaru na srednji vročini 5-10 minut, dokler koruza ni zlato rjave barve.
4Šparglji z limoninim oljem
Očisti in odreži konice špargljev ter jih položi na žar. Med peko jih nekajkrat obrni. V ločeni skledi zmešaj olivno olje, limonin sok, sol in poper ter prelij po pečenih špargljih.
5Pečene paprike s feto
Paprike prereži na pol in odstrani semena. Nato jih položi na žar, kjer naj se pečejo 10-15 minut na vsaki strani, dokler ne postanejo mehke in rahlo ožgane. V notranjost paprik daj koščke fete in jih postavi nazaj na žar, dokler se sir ne stopi.
6Pečeni paradižniki z baziliko
Paradižnike prereži na pol in jih položi na žar, kjer naj se pečejo približno 5-7 minut na vsaki strani, dokler ne postanejo mehki in rahlo ožgani. Nato jih vzemi z žara in potresi z narezanimi lističi sveže bazilike.
7Bučke z začinjenim jogurtom
Bučke nareži na tanke kolobarje in jih položi na žar. Med peko jih nekajkrat obrni. V ločeni skledi zmešaj grški jogurt, sveže iztisnjen limonin sok, mleti koriander, sol in poper ter prelij po pečenih bučkah.
8Šampinjoni s sirom
Šampinjoni so odlični za peko na žaru, saj imajo čvrsto teksturo in odličen okus. Lahko jih pečeš samostojno ali pa jih kombiniraš z zelenjavo, kot sta paprika ali čebula. Najbolje je, da izbereš srednje velike šampinjone, jih prerežeš na pol in na vsako polovico položiš košček sira (poskusi s feto, kozjim sirom ali gorgonzolo). Šampinjone peci na žaru 8-10 minut, dokler ne postanejo mehki in se sir ne stopi.
Če si vegetarijanec ali pa želiš le popestriti svoje obroke z zelenjavo, ni razloga, da bi se odpovedal piknikom in žaru. Z zgornjimi idejami lahko ustvariš okusne in polnovredne jedi, ki bodo zadovoljile še tako zahtevne brbončice.
Novinar