Greš kdaj v kitajsko restavracijo in naročiš mongolsko govedino, ki je tako mehka, da te kar malo poboža? Če si v domači kuhinji tudi ti beliš glavo s tem, kako pripraviti mehko meso, beri dalje. S tem preprostim trikom bodo tvoje jedi še bolj okusne, gostje pa bodo zagotovo pohvalili tvoje kuharske spretnosti!
Zakaj sploh mehčati meso?
Vprašanje je na mestu. Navsezadnje je dosti bolj priročno enostavno odmrzniti meso in ga vreči v ponev ali na žar. A ker naj bi bilo prehranjevanje prijetno opravilo, si vzemi kakšno minuto več in uporabi ta trik. Ne bo ti žal.

Nad zrezke in piščanca s sodo bikarbono
Soda bikarbona nekoliko spremeni sestavo mesa: malenkost dvigne pH na površini in pomaga razgraditi mišična vlakna. Meso je posledično mehkejše in bolj sočno.
Mehčanje mesa: suhi postopek s sodo bikarbono
Suho mariniranje s sodo bikarbono je ravno pravšnje za večje kose mesa (rebra, pečenke). Meso lahko pripraviš že zjutraj in ga spečeš zvečer.
Meso enakomerno natri s sodo bikarbono. Uporabi 0,01 gram sode bikarbone na gram mesa. Pri petih kilogramih mesa je to 50 gramov ali približno tri žlice sode bikarbone. Pusti v hladilniku vsaj tri ure, še rajši čez noč. Ko meso vzameš iz hladilnika, ga temeljito speri.
Mehčanje mesa: mokri postopek s sodo bikarbono
Mokra marinada je idealna, če primanjkuje časa ali imamo tanjše kose mesa.
Za vsakih 350 gramov raztopi eno čajno žličko sode bikarbone v pol skodelice vode. Meso v raztopini namakaj vsaj 15 minut – dlje se namaka, bolj mehko bo. Meso pred pripravo prav tako speri.
Soda bikarbona namesto solne raztopine?
Solna raztopina poskrbi, da meso zadrži več vode, kar poveča težo mesa pred obdelavo. Taka marinada potrebuje vsaj pol ure, če pretiravamo, pa lahko pokvari strukturo mesa. Soda bikarbona po drugi strani za mehčanje potrebuje le 15 do 20 minut. Metoda je tudi bolj zanesljiva, saj se ni bati, da bi meso predolgo namakali.
Novinar