Prefinjena sladica za martinovo, ki bo navdušila vaše goste

Persimmons and chestnuts on a cutting board
Foto: fabioski iz iStock

Martinova pojedina je zagotovo zelo nasitna in polna okusov. Kljub temu se sladice po kosilu ne brani nihče. Če iščeš idejo za sladico, ki bo navdušila goste, pripravi kostanjev mousse s kakijevim pirejem v kozarčku. Po obilnem obroku se namreč odlično prileže lahka sladica (veliko bolj kot na primer težka čokoladna torta) z nekoliko blažjim, a zelo dodelanim okusom. Kaki poskrbi še za sadno noto in nekaj svežine, ki pri tradicionalni martinovi pojedini ni tako v ospredju. Poleg tega za martinovo težko najdeš bolj sezonske sestavine od kostanja in kakija. Ob tradicionalni pojedini pripravi to sodobno sladico in navduši povabljene!

Pravočasna priprava te reši stresa

Za sladico boš posebej pripravil tri komponente, ki jih boš v plasteh naložil v kozarčke. Ker priprava sladice zahteva nekaj pozornosti (predvsem redno mešanje sorbeta ob zamrzovanju) in boš za martinovo zaposlen že s pripravo glavne jedi, je najbolje, da vse tri komponente pripraviš že dan pred praznikom. Na martinovo jih boš tako le še skombiniral med seboj in sladico pripravil v vsega petih minutah. S tem se boš resnično izognil stresu in na eleganten način poskrbel, da bo sveža sladica hitro pripravljena.

Nasvet za pripravo kostanjevega moussa

Za pripravo kostanjevega moussa boš moral olupiti in očistiti 100 gramov kuhanega kostanja. To je lahko precej zamudno in neprijetno opravilo, ki se mu lahko izogniš tako, da v trgovini kupiš že kuhane in olupljene marone. Običajno jih najdeš na policah z oreščki in s suhim sadjem v neprodušno zaprti vrečki, kar poskrbi za dolg rok obstojnosti.

bowl of chestnut
Foto: margouillatphotos iz iStock

Za pripravo boš potreboval …

Sestavine za kostanjev mousse

  • 100 gramov očiščenega kuhanega kostanja
  • Trije rumenjaki
  • 70 gramov sladkorja
  • 450 gramov sladke smetane
  • Vanilijev strok
  • 5 gramov želatine

Sestavine za kakijev sorbet

  • 500 gramov kakija
  • 75 gramov sladkorja
  • 2 grama citronske kisline

Sestavine za kostanjev drobljenec

  • 150 gramov kostanjeve moke
  • 180 gramov drobljenega lešnika
  • 150 gramov sladkorja
  • 180 gramov masla

Pripravi vse tri komponente

Za kostanjev drobljenec zmešaj vse sestavine in zmes razporedi v pekač, da dobiš približno pol centimetra debelo plast. 10 minut peci pri 170 °C, nato vzemi iz pečice in počakaj, da se ohladi. Nadrobi.

Za pripravo kostanjevega moussa želatino po navodilih na embalaži namoči v vodi. Kuhan kostanj nadrobi v lonec, dodaj sladko smetano in vanilin strok ter segrej na 50 °C. V ločeni posodi s paličnim mešalnikom zmešaj sladkor in rumenjake v gladko peno (raje mešaj nekoliko dlje časa). Vlij v lonec s smetano in kostanjem ter segrej na 90 °C. Dodaj še namočeno želatino, dobro premešaj in nato ohladi v hladilniku. Ohlajeno zmes ponovno stepi.

Sestavine za kakijev sorbet zmiksaj v blenderju (če ga nimaš, uporabi palični mešalnik) in zmes postavi v zamrzovalnik. Vsakih 10 minut mešaj! Mešanje ponovi vsaj 10-krat, s čimer boš preprečil nastanek ledenih kristalov pri zmrzovanju.

Sestavi sladico

Na dno kozarčkov razporedi kostanjev drobljenec. Dodaj plast kakijevega sorbeta in na vrh še plast kostanjevega moussa. Po želji lahko dekoriraš z rezinami posušenega kakija ter listi mete.

Prejšnji članekDnevni horoskop: nedelja, 10. november 2024
Naslednji članekImate v denarnici 25 tisoč evrov? Ta kovanec je lahko vreden prav toliko

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.