Daljši dnevi in toplo sonce nas vabijo, da več časa preživimo zunaj. Namesto kosil v študentski sobi ali doma si lahko večkrat privoščimo kosilo z žara ali pa si s piknikom popestrimo vikend.
Kakšen žar izbrati?
Tako plinski kot električni žar imata svoje prednosti in slabosti. Pred nakupom je dobro vedeti, ali bo žar v uporabi na prostem ali notri. Meso z žara na oglje ima bogatejši okus po dimu, električni in plinski žar pa sta bolj preprosta za uporabo in po navadi lažja za prenašanje. Vsak žar je treba pred peko dobro očistiti in razgreti, da se hrana ne prijema. Pri peki se izogibaj uporabi lesenega pribora, meso pa pred peko mariniraj v soli in začimbah, da bo imelo še boljši okus. Mojstri žara svetujejo, da imamo na žaru dve toplotni coni, zelo in manj vročo.
Namesto čevapčičev
Poleg čevapčičev lahko na žar vržeš tudi klobasice, steake, ribe, kotlete, vratovino in drugo svinjsko meso.
Peka na žaru ni nujno draga, temnejše meso je praviloma cenejše od belega mesa in rib. Če je tvoj budget omejen, lahko na žaru spečeš tudi jajca, klobasice, slanino in različno zelenjavo. Da bo na mizi bolj pestro, lahko pripraviš različne omakice. Priprava po navadi ne vzame veliko časa in sestavin. Najbolj bodo vžgale tatziki omaka, omaka guacamole iz avokada in sladko-kisla omaka.
Namesto krompirja lahko postrežeš z različnimi solatami, na primer riževo z zelenjavo ali preprosto testeninsko solato, še posebej osvežilna pa bo grška solata.
Pri pripravi hrane na žaru za vegetarijance in vegane je treba paziti, da se žar oziroma rešetke dobro očisti in da se pri peki ne uporablja živalskih maščob. Namesto mesa lahko na žaru spečeš avokado, tofu, gobe, bučke, melancane ali veganske različice klobasic. Za sladico na žaru speci breskve ali marelice. Poleg zelo paše sladoled.
Recept za tzatziki omako
- 2 srednje veliki kumari
- 350 g grškega jogurta
- 2 stroka česna in peteršilj (po želji)
- olivno olje
- balzamični kis (po želji) ali limonin sok
- sol in poper
Kumare olupi, jim odstrani semena, jih naribaj in pusti stati vsaj pol ure, da odteče voda. Nato jih pretlači, dodaj k nasekljanemu česnu in peteršilju. Začini s soljo, oljem, kisom ali limoninim sokom. Okus lahko popestriš tudi z drugimi začimbami, na primer s koprom, drobnjakom in meto.
Recept za sladko-kislo omako
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- paradižnikov koncentrat
- 300 g paradižnikove omake
- sladkor (lahko rjavi)
- worcesterska omaka (po želji)
- žlička soli in žlička dimljene paprike
- žlica vinskega kisa
Česen in čebulo nasekljaj in prepraži na olju. Dodaj paradižnikovo omako in koncentrat ter mešaj nekaj minut. Dodaj še ostale sestavine, zavri in kuhaj še 20 minut. Ohlajeno omako zmiksaj in postrezi.
Triki za uspeh
Pivo raje spij in z njim ne polivaj mesa, saj ga ne vpije. Da se hrana na žaru karamelizira, jo pusti nekaj časa na enem mestu in šele nato obrni. Ne obračaj ves čas pečenja. Pusto meso in ribe lahko pečeš ovite v aluminijasto folijo in tako ohraniš sočnost mesa. In predvsem: žara ne spusti izpred oči, saj se lahko hitro kaj zažge.
Novinar