Pečeni sir cambembert je pravi hit letošnjih praznikov. Pojavlja se v 101 varianti, z dodatki, različno spremljavo za pomakanje, vsaka različica tega enostavnega, a sijajnega prigrizka, pa predpostavlja isto: sir je lahko sam svoja jed.
Camembert v zvezdi iz listnatega testa s pestom
Camembert (ali kamamber) je mehki francoski sir z belo plemenito plesnijo. Nepogrešljiv je na vseh resnih charcuterie deskah ali sirovih ploščah. Pečen je zelo kremast in ravno pravšnji za pomakanje, dodamu pa mu lahko vse od medu in oreščkov do čebule. Spodnji recept za camembert zvezdo iz listnatega testa ne terja veliko truda, goste pa bo navdušil.
Potrebuješ
- 250 g sira camembert,
- 2 lista/paketa listnatega testa,
- 1 jajce
- pesto (po okusu, tri zvrhane žlice bi morale zadoščati).
Priprava
- Iz listnatega testa izreži dva kroga (najlažje to storiš tako, da obrežeš pokrov lonca).
- Premaži prvi sloj testa s pestom, a na sredini pusti prazen krog, ki je malo večji od tvojega camemberta.
- Čez prvi sloj položi drugi krog listnatega testa. Iz obeh slojev v sredini izreži krog in vanj položi sir.
- Krog testa okrog sira razreži na krake (tako velike, da jih bo od 12 do 16), da bo izdelek s sirom v sredini spominjal na rožo. Primi enega od teh krakov in ga enkrat zasuakaj, da bo spominjal na začetek spirale. Enako stori s sosednjim, le da ga obrni v nasprotno smer.
- Vsak par krakov, ki gleda vsaksebi, primi za zunanji kot in ga prepogni proti sredini/prostoru med obema krakoma. Kota združi tako, da testo stisneš skupaj.
- Končni izdelek naj bi spominjal na sonce ali zvezdo. Testo premaži s stepenim jajcem.
- Pečico segrej na 180 stopinj Celzija. Camembert v zvezdi iz listnatega testa peci 20 min.
Bon appétit!
Novinar