Oves spada med najbolj zdrava živila, pogojno ga lahko uživajo tudi tisti, ki so alergični na gluten. Njegova zrna, če so neobdelana, potrebujejo dolgo časa, da se skuhajo, zato so v prehrani vedno bolj priljubljeni ovseni kosmiči, ki so že obdelani.
Njihova najboljša lastnost, poleg tega, da so izjemno koristni za zdravje, je, da so tudi hitro pripravljeni in nam tako res ne puščajo več možnosti za izgovore, da nimamo časa za pripravo zajtrka. Za zajtrk so odlični, ker vsebujejo magnezij, ki nam ga skoraj vsem primanjkuje, mangan in B-vitamine.
Hitra priprava
Če si tip človeka, ki je zjutraj preveč zaliman, da bi si pripravljal zajtrk, lahko ovsene kosmiče pripraviš že zvečer. Namočiš jih v mleko, vodo, mandljev ali drug rastlinski napitek, jogurt ali kefir ter jih pustiš počivati v hladilniku preko noči. Zjutraj jim lahko dodaš le narezano banano, maline, borovnice ali suho sadje.
Če imaš zjutraj več časa, ovsene kosmiče v mleku ali vodi do vretja pokuhaš na zmernem ognju. Primešaš jim dodatke po želji. Dodaš lahko mlete lešnike, chia semena, sadje, suho sadje, kokos, javorjev sirup, če pa si bolj sladkosned, lahko vanje vmešaš koščke čokolade.
Če potrebuješ še več navdiha, te tu čakata še dva recepta.
Ovsena kaša z banano in arašidovim maslom
Sestavine:
- 1/2 skodelice ovsenih kosmičev
- 1/2 skodelice lešnikovega, mandljevega ali riževega nesladkanega mleka
- 2 žlici arašidovega (lahko uporabiš tudi maslo iz drugih oreščkov) masla
- 1/2 zrele banane
V kozarec vliješ mleko in vanj vmešaš arašidovo maslo. Nato dodaš kosmiče in narezano banano. Dobro premešaš in čez noč postaviš v hladilnik. Naslednje jutro po potrebi doliješ mleko.
Ovsena kaša z jabolki in cimetom
Sestavine:
- 250 ml vode
- 200 ml mleka
- 100 g ovsenih kosmičev
- 1 žlica sladkorja ali javorjevega sirupa
- pol žličke cimeta
- 1 ščepec soli
- 20 g masla
- 1 jabolko
V mešanici vode in mleka, soli, sladkorja in cimeta skuhaš ovsene kosmiče. Med kuhanjem na nizkem ognju nenehno mešaš. Ko se zmes zgosti, odstaviš.
Očistiš in narežeš jabolko ter ga dokler se ne zmehča pražiš na maslu. Ko se zmehča, ga odstaviš in preliješ z medom ali sirupom. Po želji jabolka zmešaš s kašo ali pa jabolčno zmes nadevaš na kašo.
Novinar