Orasnice: pecivo, ki na balkanski pojedini ne sme manjkati

Traditional Walnut Horseshoe Cookies - Orasnice on a serving plate with coffee. Top View
Foto: IvanSpasic on iStock

Če kje cenimo orehe, jih na Balkanu. V Sloveniji se bodo največkrat znašli v potici, Srbi pa jih s pridom izkoristijo v čudovitih piškotih, ki se jim reče orasnice.

Recept za orasnice

Za pripravo orasnic potrebujemo:

  • 3 beljake,
  • 100 gramov drobno nasekljanih orehov,
  • 250 gramov mletih orehov,
  • sok 1/2 limone,
  • 100 gramov orehove ali mandljeve moke,
  • 250 gramov sladkorja.

Priprava

  1. Najprej ločimo beljake od rumenjakov in stepemo, da dobimo sneg.
  2. Počasi dodajamo sladkor in sproti vmešavamo v sneg.
  3. Dodamo limonin sok, orehovo testo in mlete orehe. Če je zmes pretekoča, dodamo več orehov ali moke, dokler ne dobimo testa, ki ga lahko oblikujemo.
  4. Testo oblikujemo v podolgovat, klobasi podoben kos. Nato ga enakomerno povaljamo po drobno nasekljanih orehih.
  5. Oblikujemo polmesečke oziroma mini rogljičke. Piškote položimo v pekač, obložen s pekipapirjem.
  6. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Ko doseže to temperaturo, jo znižamo na 100 stopinj. Pekač s piškoti damo v pečico za 15 do 20 minut. Piškoti se bolj sušijo kot pečejo.
  7. Po 15 minutah preverimo piškote tako, da jih potrepljamo z nožem. Notranjost bi morala biti nekoliko mehka, zunaj pa naj bi se naredila hrustljava skorja. Če piškoti še niso pripravljeni, jih damo za nekaj minut nazaj v pečico in spet preverimo. Postopek ponavljamo, dokler ne dobimo želenega rezultata.
  8. Pustimo piškote, da se ohladijo. Hranimo pokrite in postrežemo v naslednjih nekaj dneh.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.