Na tržišču najdemo oljčna olja različnih vrst in kakovostnih razredov. Najboljše (in tudi najdražje) je ekstra deviško oljčno olje, ker vsebuje veliko zdravju koristnih snovi.
Polifenoli v olju preprečujejo visok krvni tlak in bolezni srca. Z rednim uživanjem oljčnega olja zmanjšamo tveganje za možgansko kap in rakava obolenja, izboljšamo prebavo in delovanje možganov.
Rafinirano oljčno olje ne vsebuje bifenolov, vitaminov in arom, saj se te snovi izgubijo z rafiniranjem. Uporablja se predvsem v industriji, za polnjenje ribjih in drugih konzerv.
Zanimivost: Kljub vsem zdravilnim lastnostim oljčno olje predstavlja le 1,5 % svetovne proizvodnje olj in maščob.
Lahko ga uporabiš tudi kot odstranjevalec ličil, tretma za suho kožo in lasišče ali kot orožje v boju proti aknam. Če mu dodaš kristalni sladkor in med, dobiš DIY piling za ustnice.
Namig: Kakovost oljčnega olja lahko preveriš tako, da ga za nekaj ur postaviš v hladilnik. Če opaziš nabiranje belih snežink v hladnem olju, si kupil olje visoke kakovosti.
Novinar