Ghee maslo ni novodobna pogruntavščina. Poznamo ga že več kot 3500 let.
Gre za prečiščeno maslo, lahko mu rečemo tudi kuhano. S posebnim procesom kuhanja navadnega masla in obdelovanja pod pritiskom se izloči voda. Končni izdelek ima visoko vsebnost maščob, pogosto nad 99 %. Tako predelano Ghee maslo ima rok trajanja precej dlje kot navadno maslo z 80 % maščob. Ob primernih pogojih je uporaben tudi do 8 mesecev. Super za študentsko kuhanje, ane?
Poleg podaljšane obstojnosti se Ghee ponaša tudi s pozitivnimi učinki na človeški organizem: je lažje prebavljiv, izboljša splošno počutje, uravnava nivo želodčne kisline, vsebuje HDL (dobri) holesterol, v kombinaciji z zelišči ga lahko uporabljamo za hitrejše celjenje ran in opeklin.
Okus Ghee masla je bogat, rahlo oreškast. Uporabiš ga lahko za peko, saj je toplotno obstojen do 250°C. Posebej priporočljiv je za pripravo krhkega testa, saj je bolj voljno in krhko kot iz navadnega masla.
Ideja: Ghee maslo dodaj k testeninam ali rižu. Poda se tudi h kuhani zelenjavi, različnim namazom pa doda bogato teksturo.
Preprost Ghee krompirček
Krompir skuhaj do mehkega v slani vodi. Odcedi, olupi, nareži na kocke. V posodi zmešaj zmehčan Ghee, sol, poper, limonin sok in baziliko. Lahko dodaš še kakšno začimbo po svojem okusu. Masleni namaz po kepicah nadevaj po vročem krompirju. Enjoy!
Novinar