Vse že diši po praznikih. Lučke se prižigajo, v nakupovalnih centrih vse mrgoli v mrzlici iskanja popolnega darila, na televiziji se že predvajajo božične klasike (beri: Sam doma, vsi deli) in na faksu je čutiti, da študentje že res rabimo par dni na off.
Da bo praznično dišalo tudi v domači (ali študentski) kuhinji, preizkusi noro dober recept za bananin kruh.
Najprej si zagotovi vse potrebne sestavine, priprava pa ti ne bo vzela veliko časa.
Za začetek si pripravi:
- štiri zelo zelo zrele banane,
- 100 g grškega jogurta,
- dve jajci,
- vanilijev sladkor,
- 100 g sladkorja (učinek bo boljši z rjavim),
- 100 g masla in
- ščepec soli.
Banane zmečkaš z vilico ali mikserjem. Maslo in sladkor stepaš na visoki hitrosti, da dobiš gladko kremo. Dodaš eno jajce, vmešaš in isto ponoviš še z drugim. V kremo vmešaš jogurt, ščepec soli, banane in vanilijev sladkor.
V drugi posodi posebej zmešaš:
- 1 zavojček pecilnega praška,
- 250 g bele moke in
- čajno žličko cimeta.
Ko imaš pripravljeni obe mešanici, med počasnim mešanjem z veliko žlico dodajaš suho mešanico v bananino kremo. Mešaj le tako dolgo, da se sestavine povežejo v enotno zmes. Na tej točki lahko po želji dodaš kakav, koščke čokolade, lešnike.
Zmes nadevaj v pomaščen podolgovat pekač. Peci eno uro v ogreti pečici na 180 °C. Zadnjih 20 minut pokrij z alu-folijo.
Bananin kruh bo dober še cel teden, če ga shraniš v hladilniku – če ga ne zmanjka, še preden se ohladi. ?
V prispevku Obožujemo Ghee! preberi, kako (in zakaj) lahko običajno maslo nadomestiš z Ghee maslom.
Novinar