Čeprav imamo v Sloveniji obilico butičnih pivovarn, nekateri raje posegajo po domačem. Izdelava lastne hrane in pijače je že nekaj časa v porastu, saj zgolj na tak način resnično vemo, kaj vse je na našem krožniku. Tudi naš sogovorec, ki želi ostati anonimen, je eden takih, ki hrano in pijačo raje pripravlja doma, zato nam je zaupal, kako je pivo pripravil kar sam.
Sestavine
Osnovne sestavine za domače pivo (v količinah za 10 litrov piva) so:
- 10 litrov vode
- 2 kilograma oluščenega in popraženega slada (ječmen ali pšenica)
- med 10 in 50 gramov hmelja (količina hmelja bo določila intenzivnost okusa po hmelju)
- do 10 gramov pivskega kvasa.
Pripomočki
- dve veliki 20-litrski posodi (dve, ker je treba precejati),
- kuhalnica za mešanje
- cedilo
- lij in zajemalka
- kuhinjski termometer
- razkužilo za pripomočke
- steklenice, pokrovčki in zapiralec za steklenice
Postopek
- Vse pripomočke, ki jih je uporabil, je najprej dobro očistil in razkužil.
- V veliko posodo je nalil 10 litrov vode. Medtem ko se je ta segrevala, je dodal sladilo. Ta se mora namakati 20 minut oziroma dokler voda ne doseže 75 stopinj Celzija. Na taki temperaturi je vse skupaj kuhal še 15 minut.
- Nastalo tekočino je nato precedil skozi gosto cedilo.
- Dobljeno gladko tekočino je kuhal pol ure. Nato je dodal hmelj in kuhal še pol ure.
- Tekočino je ponovno precedil. Ker jo je treba čim hitreje ohladiti na približno 10-15 stopinj Celzija, je posodi naredil ledeno kopel v kuhinjskem koritu.
- Čas je za fermentacijo s kvasom, ki bo izluščen slad spremenil predvsem v alkohol in ogljikov dioksid. Primešal ga je v zvarek in pustil eno uro. Nato je zaprl posodo in jo pustil mirovati 10-12 ur.
- Pivo je s pomočjo lija in zajemalke prelil v steklenice do vrha ter jih dobro zaprl. Steklenice je pustil na sobni temperaturi, kjer so mirovale še dva tedna.
Novinar