Najboljši snacksi za pivski večer

Young happy people having lunch together. Focus is on man passing tacos to his female friend.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Vsi vemo, da prazna vreča ne stoji pokonci. Še bolj se to izkaže, ko nekaj popijemo na prazen želodec. Ob uživanju alkohola je vedno priporočljivo tudi kaj prigrizniti, če smo na hišni zabavi pa že kar nujno, iz olike. Tako je naloga vsakega dobrega gostitelja poleg pijače pomisliti tudi na hrano. Seveda ne govorimo o pethodni večerji, vendar sveta trojica čipsa, kokic in bobi palčk postaja že pase. Predstavljamo ti nekaj idej za inovativne prigrizke, ki so preprosti in hitri za pripravo ter puščajo odprte možnosti za eksperimentiranje.

5. Pica rolice

Hawaiian pizza rolls on white serving plate

To je verjetno snack z največ variacijami na današnjem seznamu. Tako kot poznamo vse možne vrste pic, je tudi pri pica rolicah edina meja naša domišljija. Pravzaprav ni niti nujno, da so »rolice«, po enakem receptu lahko ustvarimo tudi zlato zapečene in mamljivo napihnjene žepke.

Za pripravo potrebujemo:

  • kupljeno ali doma narejeno testo za pico
  • nadev po lastnem izboru (sir priporočen)

Priprava:

Če smo testo naredili sami, ga razvaljamo na štirikotni pekač. Nanesemo izbrani nadev in celotno testo tesno zvijemo po dolžini. Dobljeno rolado s pomočjo niti razrežemo na 4 – 5 cm debele kolobarje. Na pekač položimo papir za peko, razporedimo naše pica rolice in jih pečemo 20 minut na 200 °C.

4. Hrenovke v listnatem testu

Crispy pigs in a blanket cocktail hotdogs wrapped in croissant dough served with spicy mustard

Tukaj nam ni treba izgubljati besed. Preprosto, hitro in vedno zadane. Hrenovke zavijemo v domače ali kupljeno listnato testo in jih pečemo 5 – 10 minut v pečici segreti na 200 °C. Dodaten namig: ko hočemo testo zaviti okoli hrenovk in ga zlepiti na drugi strani, pomaga, če si omočimo prste.

Postrežemo z gorčico, majonezo, kečapom, tatarsko omako ali pelati.

3. Ocvrta čičerika

Traditional Indian cuisine. Roasted spicy chickpeas with lime and rosemary on rustic wooden background. Copyspace, horizontal view.
Foto: Dzevoniia iz iStock

Čisto možno, da bo to najboljša verzija čičerike, ki smo jo okusili. Potrebuješ konzervo čičerike, olje in začimbe. Kot slednje se po navadi uporablja sladka ali pekoča paprika, curry, kajenski poper, wasabi in seveda sol. Morda tudi česen v prahu …

Čičeriko na pekaču zmešamo z žlico olja, soljo in izbranimi začimbami. Če si ljubitelj ognja v ustih, naj te ne bo strah uporabiti tudi žlico pekoče omake. Celotno mešanico enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo na 230 °C med 5 in 10 minut oz. do zdravo rjave barve.

2. Obloženi kruhki

Toast with mozzarella cheese, tomatoes and basil leaves on light background. Italian food. Close-up

Kaj pa če si gostje kar sami naredijo prigrizke? Obloženi kruhki so lahko pravi ritual na naši hišni zabavi, sprožili bodo pogovor ali nelagodno tišino spremenili v skupno opravilo v tišini. Morda bo kdo poskusil novo kombinacijo okusov, morda bo ugotovil, da tudi do zdaj ni ničesar zamujal. Obložene kruhke lahko naredimo z le dvema sestavinama ali pa preko njih izkažemo vso svojo gurmansko domišljijo, možnosti so neomejene.

Tisti ki bo stregel obložene kruhke, mora le poskrbeti za primerno raznolikost »oblog« za kruhke. Možnosti segajo od različnih mesnih izdelkov do namazov, sirov, veganskih različic vsega prej naštetega in zelenjave.

Kruh, ki se uporablja za obložene kruhke je na kolobarje narezana francoska štruca.

1. Sadje v beli čokoladi

freeze dried strawberries coated in white chocolate
Foto: kaorinne iz iStock

Zadnja ideja je najmanj povezana s pitjem alkohola, saj vemo, da se s sladkorjem ne marata. Vendar v mirnejših družbah, morda ob kozarcu belega vina in filozofskem pogovoru, se nič ne prileže bolj kot toplo-hladna, kislo-sladka kombinacija zamrznjenega sadja in bele čokolade.

Osebno imam najraje zamrznjeno mešanico gozdnih sadežev, vendar vsi ljubitelji izbranih malin, jagod ali češenj si le dajte duška. Sadje odtalimo na sobni temperaturi (okoli 3 ure) ali v hladilniku (kar čez noč). Belo čokolado stopimo v vodni kopeli in v skodelicah postrežemo sadje prelito s toplo belo čokolado. Prve kapljice, ki se dotaknejo mrzlega sadja bodo tudi ustvarile hrustljav čokoladni ovoj.

Prejšnji članekPredelava serije Pisarna ni to, kar mislimo
Naslednji članekKako nastane planet?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.