Pizza, izvorno italijanska, sicer pa svetovna jed. Vsakdo ima svojo najljubšo verzijo te kraljice študentske prehranske piramide.
Klasike se najbrž nikoli ne naveličaš, lahko pa vseeno poskusiš nekaj novega. Pozabi na pizzerije in dostave. Naredi si jo sam, čisto po svojem okusu!
Omaka = osnova
Na vsako pizzo gredo najprej pelati, ki jih lahko začiniš po svoje. Za boljši okus lahko pelatom dodaš sol, poper, baziliko, origano, česen, sladkor (če je prekisla) ali kečap. Preprosto dodajaj stvari, da omaka postane najboljša na svetu.
Nadev
Možnosti za nadev je nešteto. Nekaterim bolj paše manj različnih nadevov, le eden ali dva, drugi pa na pizzo dajo vse možno.
Mleto meso
Če boš pizzo nadeval s popraženim mletim mesom, boš dobil hibrid med pizzo in testeninami bolognese. Na olju popraži čebulo in česen, dodaj mleto meso, začini po okusu in nadevaj. Simple as that!
Okusno in brez slabe vesti – zelenjava
Ne mislim na pelate in koruzo. Na pizzi se super obnese – fižol. Seveda mora biti predhodno skuhan, kot je tisti, ki ga kupiš v konzervi. Uporabiš lahko kislo ali sveže zelje, radič, narezano zeleno solato, rukolo, brokoli, papriko, bučke in beluše. Glede zelenjave so možnosti res neskončne.
Diši po morju
Za lenobe (in ljubitelje tune) bo super morska pica že s pomočjo ene večje konzerve kakovostne tune. Če si želiš pizze, ki diši po morju, pa lahko v vsaki bolje založeni trgovini kupiš zmrznjene morske sadeže ali gambere. V kombinaciji z olivami, rukolo in tržaško omako boš zadel terno!
Samo, da je sir
Težko si je predstavljati pizzo brez sira. Možnosti so tudi tu neskončne! Klasična mozzarela, gauda, tilzit, edamec, ementalec, ali pa bolj posebni: gorgonzola, brie, ovčji sir, parmezan…
Če si ljubitelj sira si kar doma naredi svojo pizzo štirje siri (lahko tudi tri ali dva, kolikor vrst sira pač imaš pri roki ?).
Drugi mesni dodatki
Narezane hrenovke na pizzi marsikoga spomnijo na otroštvo. Uporabiš pa lahko praktično vse, kar že tako rad ješ: vratovino, puranje prsi, pršut (svetujem, da ga dodaš na pečeno pizzo), suho salamo, klobaso, ali ostanke včerajšnjega kosila (pečena piščančja prsa, odojek). Za ekstra porcijo beljakovin na vrh pizze ubij eno ali dve jajci. Njam!
In še nasvet: pizzo peci na najvišji temperaturi!
Idej je dovolj, kdaj jih boš preizkusil?
Novinar