Inštitut za nutricionistiko je razglasil najbolj inovativna živila leta 2023. To so živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade za inovativnost so bile podeljene že deveto leto, letos se je na razpis prijavilo 79 izdelkov.
Glavna cilja projekta sta ozaveščanje potrošnikov, da bi lažje prepoznali nova živila in spodbujanje gospodarstva pri razvoju živil. Po besedah Martina Gosence z Direktorata za hrano in ribištvo so letošnja nagrajena živila usmerjena k zdravemu prehranjevanju in so večinoma prilagojena hitremu življenjskemu slogu, ko ljudje nimajo časa za pripravo kakovostnih obrokov, vendar vseeno lahko zaužijejo zdrav že pripravljen obrok.
Posebna nagrada za inovativnost s področja trajnosti
Poleg zgoraj omenjenih živil pa je posebno nagrado za inovativnost s področja trajnosti prejel Trajnostni program blagovne znamke Argeta (Atlantic Droga Kolinska). S programom so med drugim predstavili zelenjavne namaze Argeta Veggie.