Božični čas verjetno ne bi bil enak, če ga ne bi zaznamovale različne praznične jedi. Skozi preteklost so se na prazničnih mizah znašle mnoge jedi, ki se nam zaradi naših običajev morda zdijo nekoliko nenavadne. V nadaljevanju smo zbrali sedem najbolj čudnih, medtem ko se bomo v uredništvu raje držali domače potice.
Meso pava
V srednjem veku se je na praznični mizi bogatih ljudi v Evropi pogosto znašlo meso pava. Jedli so ga pečenega, v mesni piti ali pripravljenega na kakšen drug način. Uživanje mesa pava je bilo takrat nekaj običajnega. Vse se je spremenilo, ko se je v 16. stoletju angleški kralj Henrik VII odločil imeti za božično večerjo purana, ostali ljudje so mu sledili in tradicionalna božična večerja se je spremenila.
Kiviak
Ta jed izvira iz Grenlandije iz časov, ko so prvi ljudje šele naseljevali naš planet. Imenuje se kiviak in gre za kožo tjulnja, napolnjeno z majhnimi arktičnimi pticami. Čeprav kombinacija morda ne vzbuja apetita, ta tradicionalna tradicija na severu ostaja do danes, okus pa naj bi spominjal na gorgonzolo.
»Dvanajsta torta«
Ta torta z zgodbo je bila priljubljena v 18. in 19. stoletju, postregli pa so jo 5. januarja, ki je predstavljal enega izmed pomembnih praznikov v letu. Torta, ki so ji rekli tudi »the Twelfth Cake« (dvanajsta torta), je bila zelo podobna običajni torti, a je imela dve posebni sestavini. V vsako torto so dodali posušeni zrni graha in fižola. Kdor je v svojem kosu našel fižol, je bil kronan za kralja večera, kdor je našel grah, pa za kraljico.
Žele s tunino in zelenjavo
Gre za najmlajšo sladico na seznamu, saj je bila popularna v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Gre za žele, narejen iz tunine solate, zelene in želatine. Kombinacija okusov očitno ni bila noben presežek, saj jedi danes ne pripravljajo več.
Smalahove
Če boš letos za praznike potoval/a na Norveško, si lahko privoščiš smalahove, jed, narejena iz ovčje glave. Včasih je bil to obrok revnih, danes pa predstavlja posebno specialiteto.
Ocvrte gosenice
Ocvrte gosenice so v božičnem času priljubljene na jugu Afrike, saj čas nabiranja gosenic metulja sovpada s prazničnim časom. Tradicionalna jed je polna beljakovin, zaradi nabiranja v istem času pa naj bi bile gosenice tudi najbolj okusne.
Božično drevo iz rakcev
Pri tej jedi ne gre za čudno kombinacijo okusov in sestavin, temveč je na tem seznamu zaradi inovativne podobe. Pripravljati so jo začeli v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, mnogi pa jo ustvarjajo še danes. Na stožec iz stiropora pritrdijo peteršilj, rakce in olive, užitna skulptura pa zamenja običajne narezke in druge predjedi.
Novinar