Čeprav je martinovo tradicionalno povezano z gosjo pečenko, rdečim zeljem in mlinci, lahko tudi brez mesa uživaš v prazniku in okusni hrani. Vegetarijanska martinova pojedina je lahko prav tako bogata, okusna in nasitna kot tradicionalna različica z mesom.
Z nekaj kreativnosti in pravimi sestavinami lahko pripraviš vegetarijanski praznični obrok, ki bo všeč celo ljubiteljem mesa. Ključne so sezonske sestavine in domači okusi. Spodaj te čaka ideja za vegetarijansko martinovo pojedino z vegansko »mesno štruco« v glavni vlogi, ki jo dopolnjujeta rdeče zelje s karameliziranimi jabolki in mlinci z zeliščno omako.
Za bolj razširjen praznični meni lahko pripraviš še pečeno zelenjavo ter solato z orehi in kozjim ali veganskim sirom.
Lečina »mesna štruca« z orehi in gobami
Namesto pečene gosi, race, purana ali kokoši pripravi vegansko »mesno štruco«, ki bo še bolj bogatega okusa od tradicionalne jedi. Na olju popraži tri skodelice gob (lahko uporabiš šitake), ki jih začiniš s soljo in poprom ter vegansko Worcestershire omako.
Dve skodelici sladkega krompirja nareži na rezine in jih v drugi posodi popraži na olju na obeh straneh. Dodaj 50 mililitrov vode in kuhaj še kake štiri minute. V velikem multipraktiku ali blenderju zdrobi dve skodelici oreščkov in/ali semen po izbiri. Odlično se obnesejo orehi s pekan oreščki.
Nato dodaj sladek krompir, gobe in dve žlici svežega timijana ter ponovno zmešaj. Dodaj še dve skodelici kuhane rjave ali zelene leče (povsem v redu je konzervirana leča, le odcedi jo) ter sol in poper po okusu. Ponovno vklopi multipraktik, a ne mešaj predolgo, da ne izgubiš vse strukture. Mešanico stresi v veliko posodo, dodaj štiri žlice paradižnikovega koncentrata in dve žlici veganske Worcestershire omake.
Postopoma med mešanjem dodaj pol skodelice krušnih drobtin, da dobiš testu podobno strukturo. To prenesi v pekač, ki ga obložiš s papirjem za peko. Rahlo potlači in zgladi ter po vrhu premaži s kečapom. Peci 45 minut pri 180 °C. Nato vzemi iz pečice in še 10 do 15 minut pusti v pekaču.
Rdeče zelje s karameliziranimi jabolki
Rdeče zelje je nepogrešljiv del martinove pojedine, zato ga ni treba izpustiti niti pri vegetarijanski različici. Zelje nareži na tanke rezine in ga poduši na maslu ali olivnem olju, dokler ne postane mehko. Za bolj poln okus dodaj karamelizirana jabolka, ki bodo jedi dala sladkost in praznični pridih. Jabolka nareži na rezine in jih poduši s kančkom sladkorja ali medu, dokler se rahlo ne zapečejo oziroma postanejo zlatorjave barve. Nato jih dodaj k zelju skupaj z malo balzamičnega ali jabolčnega kisa. Kot piko na i dodaj še malo mletih klinčkov ali cimeta, ki bosta pričarala praznično vzdušje.
Mlinci z zeliščno omako
Mlinci so tudi pri vegetarijanski različici martinovega obroka odlična priloga. Namesto da jih preliješ s sokovi pečenke, posebej pripravi zeliščno omako. Na maslu ali olju na hitro prepraži nasekljan česen in dodaj sveža zelišča: peteršilj, timijan in rožmarin. Nato prilij malo smetane za kuhanje ali rastlinske smetane (za vegansko različico) in premešaj, dokler se omaka lepo ne zgosti. Mlince skuhaj v vreli vodi, dokler se ne zmehčajo. Nato jih odcedi in prelij s pripravljeno kremasto omako iz zelišč. Zelišča bodo mlincom dodala svež in aromatičen okus, ki bo prijetno dopolnil obrok. Če boš mlince postregel brez omake (torej boš za vegetarijansko različico le izpustil sokove pečenke), bodo ti precej pusti in brez okusa.
Pečena zelenjava z rožmarinom in česnom
Praznični obrok brez pečene zelenjave ni popoln. Izberi zelenjavo, ki ti je všeč, na primer korenje, pastinak, brstični ohrovt, bučke, krompir in cvetačo. Zelenjavo operi, nareži na kose in jo premaži z mešanico olivnega olja, svežega rožmarina in česna. Začini še s soljo in poprom, nato pa zelenjavo peci v pečici na 200 °C približno 30 do 40 minut, dokler ni zlato rjava in hrustljava. Pečena zelenjava bo dodala obroku barvitost, sladkobo in poln okus, poleg tega pa je preprosta za pripravo.
Praznična solata s kozjim ali veganskim sirom in orehi
Običajno solata pri martinovi pojedini sicer ni v ospredju, a je bodo povabljeni zagotovo veseli. Poskrbela bo namreč za nekoliko več svežine, prav tako pa jo lahko pripraviš iz povsem sezonskih sestavin. Uporabi mešanico sezonske solate, kot so rukola, špinača in radič. Dodaj na kocke narezan kozji sir (ali veganski sir za popolnoma rastlinsko različico), nekaj orehov in suhe brusnice. Za preliv uporabi mešanico olivnega olja, limoninega soka, soli in popra. Priprava solate je enostavna, vseeno pa se taka solata na običajnem jedilniku ne znajde pogosto.
Novinar