Praznična druženja v decembru se navadno začnejo tako, da gostje spijejo nekaj kratkega. Požirek za sprostitev lahko letos postrežeš kar v piškotih in se s tem izogneš posodi. Tistih, ki niso ljubitelji alkohola, pa ne bo pustila na cedilu preizkušena kombinacija mleka in piškotov. S šilcem mleka v piškotu lahko prihraniš čas celo Božičku.
Recept za piškotne lončke
Za dvanajst lončkov potrebuješ:
- 450 gramov testa za piškote s koščki čokolade,
- 125 gramov temne čokolade,
- pisane mrvice (za okras).
- Pečico segrej na 180 stopinj Celzija in namasti pekač za mafine (še boljši je pekač za mini mafine).
- Testo razdeli na 12 delov in jih oblikuj v skodelice. Za lažje odstranjevanje skodelic jih lahko obdaš s pekipapirjem. Luknjo v skodelici lahko oblikuješ s folijo, ki jo zapičiš v sredino testa (folijo oblikuj v kozarček za žganje). V nasprotnem primeru vdolbino oblikuj s pritiskom žlice, čim pečen izdelek vzameš iz pečice.
- Lončke iz piškotov peci 15 minut ali dokler ne dobijo zlatorjave barve. Medtem počasi raztapljaj čokolado.
- Ko se ohladijo, vzemi lončke iz pekača. Notranjost lončkov namaži s stopljeno čokolado. Če si se odločil za mrvice, premaži še robove in jih pomoči v mrvice. Daj v hladilnik za dvajset minut.
- Lončke napolni z mlekom ali likerjem, kot je Bailey’s. Na zdravje/dober tek!
Za tiste, ki nimajo časa eksperimentirati: piškotni lončki so na voljo v nekaterih prodajalnah. Če jih ni, ne bi smelo biti težko najti mini kornetnih lončkov, ki so prav tako primerni za aperitiv.
Novinar