
Testenine s preprosto omako so tipična študentska jed, ki jo lahko spravi skupaj vsak. A tudi v restavraciji kdaj dobimo razkuhane in plehke testenine, saj je pašto lahko podcenjevati. Da bo tvoja enostavna jed tudi res dobra, je dobro biti pozoren na te pogoste napake.

1Premalo vode
Kuhanje testenin v premalo vode se lahko konča s tragično lepljivim in neenakomerno kuhanim rezultatom. Če zavremo premalo vode, lahko temperatura tudi zelo hitro pade, ko enkrat dodamo testenine. To pomeni, da jih je treba kuhati dlje. Za najboljši rezultat uporabi velik lonec in vsaj liter vode na pol kilograma testenin. Tako bodo testenine imele dovolj prostora in bodo lepo enakomerno skuhane.
2Premalo soli
Testenine, kuhane v neslani vodi ne bodo tako okusne. Da dvigneš okus in se izogneš plehki žalosti na krožniku, ne skopari s soljo. Ciljaj na dve žlici soli za pet litrov vode.
3Dodajanje olja
Morda te zamika, da vodi za testenine dodaš malo olja, ker si nekje zasledil, da se tako ne bodo sprijele. Vse, kar s tem dosežeš, je da se omaka težje prime testenin. Poskrbi, da je vode dovolj in namesto olja testenine občasno premešaj.
4Spiranje kuhanih testenin
Marsikdo rad kuhane testenine splakne z vodo, s čimer odstrani tudi škrob. Dosti bolje je, če daš nekaj vode, v kateri so se kuhale, na stran, in jih brez spiranja odcediš. Škrob vpliva na teksturo končne jedi in poskrbi, da se omaka lepo drži testenin.
5Razkuhane testenine
Največ ljudi razkuha testenine, ker bi se radi prepričali, da ne bodo kuhane premalo (ali ker na njih pozabimo). Testenine, ki so se kuhale par minut predolgo, izgubijo obliko in se v omaki spojijo v brozgasto razočaranje.
6Premalo kuhane testenine
Tradicionalna priprava testenin veleva, da morajo biti al dente ali »na zob«. To še ne pomeni, da so trde in žilave, da škrta čeljust. Čas kuhanja je najpogosteje na embalaži in se ga je dobro držati, saj lahko že minuta prinese bistvene razlike.
7Kuhanje omake posebej
Razumljivo je, da ne bi radi pozabili na testenine, ki se ravno kuhajo, a kuhanje omake posebej lahko pomeni, da jo bomo zlili čez mrzle testenine. Omako in testenine je najbolje pripravljati hkrati, saj ji lahko na koncu dodamo vodo, v kateri so se kuhale testenine. Škrob in sol v vodi bosta privedla do boljšega okusa in teksture. Testenine lahko odstaviš minuto ali dve, preden so kuhane, in jih za boljši rezultat do konca skuhaš kar v omaki.
8Napačne testenine
Vsak, ki je kdaj poskusil na žlico zviti zelo tanke špagete v težki mesni omaki, ve, da je oblika testenin še kako pomembna. Nekatere omake kličejo po školjkicah in makaronih, špageti pa se bolj podajo lažjim omakam. Bolj robustne omake so ravno pravšnje za rigatone ali fettucine.
9Stran zlivanje vode, v kateri so se kuhale testenine
Vodo, v kateri smo skuhali testenine vse prevečkrat preprosto zlijemo stran, ne da bi jo še uporabili. Preden odcediš testenine, daj na stran zajemalko ali dve. Ta voda je namreč polna škroba, ki poskrbi, da se omaka drži testenin, in soli, ki doda okus.
Novinar