
Je tudi tebi jesen vedno ljubši letni čas? Čeprav ima grenak pridih minulega poletja, v lepih dneh prav zasije s svojimi jesenskimi barvami in prijetnim toplim soncem. Najboljše pri jeseni pa je tudi to, da jo lahko prineseš tudi v kuhinjo. Od kostanja do buč, ki jih lahko pripraviš na več načinov.
Jutri lahko družino presenetiš z jesensko obarvano bučno juho, ki je tudi zelo zdrava! 🙂
Sestavine:
- 1 hokaido buča,
- 0,5 l kokosovega mleka,
- 150 g masla,
- 1 velika čebula,
- nekaj vejic peteršilja,
- začimbe: muškatni orešček, sol in poper ter
- pest bučnih semen.
Priprava:
Bučo narežemo na kose, pokrijemo z alu-folijo, jo damo v pekač in pečemo v pečici na 200 °C za 15–20 minut. Med tem časom sesekljamo čebulo (ni pomembno, da je na drobno) in jo popražimo z nekaj masla v velikem loncu. Ko je buča pečena, z žlico izdolbemo meso buče in ga dodamo v lonec. Ko očistimo celo bučo, pristavimo lonec nazaj na plin in pražimo še par minut. Dodamo nekaj vejic petršilja, mleko, maslo in vodo (5–6 l za 10 oseb, pri pol litra na osebo). Juho pustimo kuhati na nizkem ognju, dokler se buča ne zmehča.
Ko je buča zmehčana, odstavimo z ognja in juho do gladkega zmiksamo s paličnim ali stoječim mešalnikom. Nato postavimo nazaj na ogenj in začinimo po okusu s soljo, poprom in muškatnim oreščkom (za boljši okus kupi in nastrgaj cel oreh). Juho okrasimo s praženimi bučnimi semeni.
Pa dober tek!

Glavni urednik