Prepusti se neustavljivi sladkosti domače karamelne pokovke s tem preprostim receptom. Ne glede na to, ali prirejaš filmski večer, načrtuješ zabavo ali preprosto hrepeniš po prijetni poslastici, so karamelne kokice klasičen prigrizek, ki vedno zadovolji. Torej, zberi svoje sestavine in se odpravi na potovanje ustvarjanja domačih karamelnih pokovk, ki bodo navdušile prijatelje, družino in, kar je najpomembnejše, tebe!
Recept za pripravo karamelne pokovke
Sestavine:
- 1/2 skodelice pokovke
- 1 skodelica sladkorja
- 1/4 skodelice masla
- 1/4 skodelice lahkega koruznega sirupa
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- 1/4 čajne žličke sode bikarbone
Navodila:
Pečico segrej na 120 °C. Pekač obloži s peki papirjem in ga postavi na stran. Popokaj zrna pokovke na način, ki ti je najbolj všeč (štedilnik ali mikrovalovna pečica) in jo prenesi v veliko skledo za mešanje. Odstrani morebitna nepopokana jedrca. V ponvi zmešaj sladkor, maslo, koruzni sirup in sol. Ponev postavi na srednje močan ogenj in zmes mešaj, dokler se maslo ne stopi in se sestavine dobro povežejo. Ogenj povečaj in mešanico ob stalnem mešanju zavri. Pusti vreti približno 4-5 minut, dokler ne doseže zlato karamelne barve. Odstavi ponev z ognja in previdno vmešaj vaniljev ekstrakt in sodo bikarbono. Mešanica se bo penila, zato bodi previden.
Mešanico karamele prelij čez pokovko v posodi za mešanje. Z lopatko ali leseno žlico nežno premešaj pokovko in jo enakomerno premaži s karamelo. S karamelo oblito pokovko prenesi na pripravljen pekač in jih razporedi v enakomerno plast.
Pekač postavi v ogreto pečico in peci 45 minut, vsakih 15 minut pa pokovko premešaj, da se enakomerno zapečejo. Po 45 minutah pekač vzemi iz pečice in pusti, da se kokice popolnoma ohladijo na pekaču. Ko se ohladi, se bo karamelni premaz strdil. Ko je ohlajena, razbij vse velike grozde karamelne pokovke in jo prenesi v nepredušno posodo za shranjevanje.
PAZLJIVO! Karamela je lahko zelo vroča, zato bodi previden pri rokovanju z njo, da se izogneš opeklinam. Upoštevaj, da lahko pokovka zaradi karamelne obloge postane precej lepljiva, zato je dobro, da imaš ob uživanju te poslastice na voljo papirnate brisače.
Uživaj v domači karamelni pokovki!
Urednik portala Student.si