Kateri med je najbolj cenjen?

Natural organic honey in glass jar, honey dipper and honeycombs are near. Natural food background.
Foto: ValentynVolkov iz iStock

Med je ena izmed najbolj cenjenih naravnih darov, ki nas navdihuje že tisočletja. Ne le, da nas razveseljuje s svojo slastno aromo in bogatim okusom, ampak ima tudi globoko zakoreninjeno vlogo v kulinariki, tradicionalni medicini in celo duhovnosti. V Sloveniji, deželi z bogato čebelarsko tradicijo, se pridelujejo številne vrste medu, ki ponujajo edinstveno doživetje in številne zdravstvene učinke.

Pogoste vrste medu pri nas

V Sloveniji so med najbolj znanimi sortami:

  • Lipov med: poznan po svoji nežni, cvetlični aromi in blagodejnih pomirjevalnih lastnostih, zaradi katerih se pogosto uporablja pri zdravljenju prehladov.
  • Gozdni med: pridobljen iz cvetov divjih gozdnih rastlin, bogat z antioksidanti in ima izrazit, nekoliko robusten okus.
  • Planinski med: pridelan v čudovitih alpskih območjih, kjer čebele črpajo nektar iz neokrnjenih virov; cenjen zaradi svoje pristnosti in kompleksnega okusa.
  • Akacijev med: čeprav se prideluje manj pogosto, je znan po svetlem barvnem odtenku in subtilnem, sladkem okusu.

Najbolj cenjen med v Sloveniji

V Sloveniji so vsi medovi cenjeni, a med njimi posebej izstopa kostanjev med zaradi svojih edinstvenih zdravilnih lastnosti. Pridobljen je iz cvetov kostanjevcev in se ponaša z izrazito aromo in bogatimi antioksidativnimi spojinami, ki prispevajo k zmanjševanju vnetij in krepitvi imunskega sistema. Čeprav ni tako sladek kot nekateri drugi medovi, ima njegova nekoliko grenka in polna nota uporabo tako v kulinariki kot v tradicionalni medicini, kjer se ga uporablja za lajšanje prebavnih motenj, pospeševanje celjenja ran in izboljšanje splošnega zdravja. Kostanjev med tako predstavlja dragoceno darilo narave, ki kljub svoji specifični sladkosti navdihuje in zdravi tudi v najzahtevnejših trenutkih.

Closeup of chestnuts in a broken spiky shell on a tree branch
Foto: SkyF iz iStock

Najbolj cenjen med v tujini

Na globalni ravni pa je med, ki izstopa, manuka med iz Nove Zelandije. Ta med je zelo iskan zaradi svojih edinstvenih zdravilnih lastnosti, predvsem močne antibakterijske aktivnosti, ki jo pripisujejo visoki koncentraciji methylglyoxala (MGO). Manuka med se zaradi dokazano učinkovitih lastnosti – od pospeševanja celjenja ran do izboljšanja prebave – uvršča med premium izdelke, zato je njegova cena precej višja od tradicionalnih sort.

Eksotičen med

Med med vrstami, ki prinašajo prav posebno izkušnjo, je eukaliptusov med. Pridelan predvsem v Avstraliji, izstopa s svojo osvežujočo, rahlo mentolno noto, ki se bistveno razlikuje od ostalih vrst. Eukaliptusov med ni le eksotičen zaradi svojega edinstvenega okusa, temveč je tudi cenjen zaradi svojih antiseptičnih in protivnetnih lastnosti, zaradi katerih ga pogosto uporabljajo v naravni medicini za lajšanje prehladov in drugih dihalnih težav.

Kateri med naj izberem?

Vsaka vrsta medu ponuja edinstvene arome in prednosti, ki so oblikovane z geografsko, podnebno in čebelarsko tradicijo določenega območja. Medtem ko domači medovi, kot sta lipov in planinski med, odražata pristnost slovenskih naravnih lepot, mednarodni trg postavlja manuka med v ospredje zaradi svojih izjemnih zdravilnih lastnosti. Eksotični eukaliptusov med pa ponuja poseben okus in edinstvene terapevtske učinke. Pri izbiri medu – bodisi za kulinarično uživanje ali kot naravno zdravilo – je pomembno, da upoštevamo svoje osebne preference in zdravstvene potrebe. Na koncu pa si vzemimo čas in uživajmo v tem čudovitem daru narave, ki nas povezuje s kulturnim izročilom in obilnim zdravjem.

Honey dripping from honey comb on nature background, close up. Thick honey dripping from the honeycomb. Healthy food concept
Foto: intek1 iz iStock
Jan Nebec

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.