Vsako jesen Slovenija postane raj za ljubitelje dobre hrane, saj poteka Teden restavracij – največji kulinarični dogodek v državi. Letos bo potekal od 11. do 20. oktobra, obiskovalcem pa ponuja priložnost, da uživajo v unikatnih degustacijskih menijih vrhunskih restavracij po dostopnejših cenah.
Osrednja tema dogodka je letos »Original, ne kopija«, kar poudarja unikatnost in avtentičnost vsake restavracije ter spodbuja uporabo kakovostnih lokalnih sestavin. V Ljubljani in njeni okolici bodo najboljše restavracije v tem obdobju odprle vrata gurmanom z degustacijskimi meniji, ki bodo zadovoljili še tako zahtevne okuse. Predstavljamo nekaj lokacij v Ljubljani, kjer lahko doživite edinstveno kulinarično izkušnjo.
JB Restavracija – Ljubljana
- Lokacija: Miklošičeva cesta 19, Ljubljana
JB Restavracija, ki jo vodi priznani šef Janez Bratovž, je ena najbolj cenjenih restavracij v Sloveniji. Degustacijski meni vključuje šest hodov, kjer šef združuje različne okuse, arome in teksture v edinstveno doživetje. S poudarkom na inovacijah in lokalnih sestavinah je JB Restavracija pravi naslov za tiste, ki si želijo izkušnje visoke kulinarike. V vsakem krožniku je zaznati tudi vpliv mednarodnih tehnik, vendar pa ostajajo jedi še vedno globoko zakoreninjene v slovenskih okusih. Za obisk JB Restavracije priporočamo vnaprejšnjo rezervacijo, saj je povpraševanje med Tednom restavracij izjemno visoko.
V času Tedna restavracij bo JB Restavracija ponudila degustacijski meni, ki vključuje jedi, zasnovane na svežih lokalnih sestavinah. Gostje se lahko veselijo sezonskih krožnikov, ki bodo vključevali sestavine z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«.
Restavracija Strelec – Ljubljana
- Lokacija: Grajska planota 1, Ljubljana
Na ljubljanskem gradu se nahaja Restavracija Strelec, kjer šef Igor Jagodic ustvarja edinstvene krožnike, ki prepletajo zgodovino in sodobnost. Posebnost Strelca je v kombinaciji srednjeveških receptov s sodobno kuhinjsko tehniko, pri čemer uporabljajo lokalne, sezonske sestavine. Jedi so zasnovane tako, da ohranjajo tradicionalne slovenske okuse, a s pridihom modernih tehnik in kreativnosti, kar ustvarja nepozabno kulinarično izkušnjo. Restavracija je idealna izbira za tiste, ki si želijo raziskati bogato kulinarično zgodovino Slovenije z modernim zasukom.
Med Tednom restavracij bodo gostje Strelca lahko uživali v meniju, ki vključuje edinstveno kombinacijo okusov, navdihnjeno s slovenskimi sestavinami. Jagodicov meni je zasnovan tako, da preseneti z inovativnimi kombinacijami, a ostane zvest lokalnim okusom in sestavinam, ki jih ponuja Slovenija. Tisti, ki cenijo sodobno interpretacijo slovenske kulinarike, bodo tu zagotovo našli nekaj po svojem okusu.
TaBar – Ljubljana
- Lokacija: Trubarjeva cesta 72, Ljubljana
TaBar je priljubljena ljubljanska restavracija in bar, ki se specializira za majhne jedi – tapase, navdihnjene z lokalnimi sestavinami. Chef Jakob Pintar v svoji kuhinji združuje najboljše iz slovenske in mediteranske kuhinje, jedi pa so pogosto obogatene z domačimi in sezonskimi pridelki. TaBar ponuja sproščeno in prijateljsko vzdušje, kar ga naredi idealnega za obisk z družbo prijateljev ali družino.
V TaBarju bodo gostom ponudili poseben degustacijski meni s poudarkom na slovenski avtentičnosti, a z inovativnim pridihom. Tapasi iz lokalnih sestavin, kot so sveže ribe iz slovenskih rek in morskega obrežja, ter zelenjava iz okoliških kmetij, bodo zagotovo navdušili gurmane, ki iščejo nekaj drugačnega in sproščenega.
Druge možnosti za obisk
Poleg teh treh izjemnih restavracij v Ljubljani in njeni okolici Teden restavracij ponuja še številne druge lokacije, kjer boste lahko uživali v kreativnih kulinaričnih doživetjih. Tukaj je nekaj drugih možnosti za obisk:
Gostilna Krištof – Predoslje
Gostilna Krištof, ki se nahaja malo izven Ljubljane, je odlična izbira za tiste, ki želijo raziskati podeželsko slovensko kulinariko. S poudarkom na trajnostnih sestavinah iz lokalnega okolja Krištof ponuja meni, ki združuje sodobno kulinariko s tradicionalnimi vplivi. Med Tednom restavracij bodo poudarili lokalne sestavine, kot so meso in zelenjava s kmetij v okolici.
JAZ by Ana Roš – Ljubljana
Če ste ljubitelj ustvarjalnosti svetovno priznane chefinje Ane Roš, boste v restavraciji JAZ uživali v okusih, ki so kombinacija njenega prepoznavnega sloga in lokalnih sestavin. Ta restavracija ponuja izkušnjo, ki prepleta globalne vplive z lokalno tradicijo. Obiskovalci lahko pričakujejo jedi, ki so drzne in edinstvene, saj Ana Roš vedno preseneča z neobičajnimi kombinacijami.
Gostilna Breg – Ljubljana
Gostilna Breg je restavracija, ki združuje klasično slovensko gostoljubnost s prefinjenimi okusi, ki temeljijo na sestavinah lokalnega izvora. Njihov meni za Teden restavracij bo vključeval sezonske jedi, ki odražajo slovensko kulinarično tradicijo. Gostilna Breg je idealna za tiste, ki si želijo preizkusiti pristen okus Slovenije v udobnem okolju.
PEN KLUB – Ljubljana
PEN KLUB je restavracija s prefinjenim ambientom, ki ponuja meni, navdihnjen z lokalno pridelavo. Med Tednom restavracij boste lahko okusili jedi, ki so skrbno zasnovane in predstavljene s poudarkom na kakovosti in svežini. Tukaj lahko pričakujete jedi, ki so preproste, a zelo okusne, saj kuharji znajo izkoristiti naravno bogastvo lokalnih sestavin.
Landerik – Ljubljana
Landerik je restavracija, ki si prizadeva promovirati najboljše iz slovenske kulinarike z moderno noto. Med Tednom restavracij bodo ponudili meni, ki združuje elemente slovenske tradicije s sodobnimi kulinaričnimi tehnikami. Če iščete kulinarično izkušnjo, ki prepleta preteklost in prihodnost, je Landerik odlična izbira.
Restavracija zlata Ladjica – Ljubljana
Zlata Ladjica je še ena restavracija, ki združuje prijetno vzdušje z okusnimi jedmi, ki temeljijo na slovenskih sestavinah. Restavracija se ponaša z elegantnim ambientom in menijem, ki izpostavlja lokalne okuse. Med Tednom restavracij bodo gostje imeli priložnost poskusiti jedi, ki vključujejo sveže pridelke iz slovenskih kmetij.
Georgie bistro – Ljubljana
Georgie Bistro se osredotoča na kreativno kulinariko s poudarkom na lokalnih sestavinah. Njihov meni za Teden restavracij bo vključeval jedi, ki so primerne za ljubitelje sodobne slovenske kuhinje, saj združuje domače okuse z modernim pristopom.
Gostilna na Gradu – Ljubljana
Gostilna na Gradu, ki se nahaja na Ljubljanskem gradu, ponuja tradicionalne slovenske jedi s sodobnim pridihom. Meni za Teden restavracij bo vključeval jedi iz sezonskih sestavin, ki so značilne za slovensko kulinarično tradicijo. S pogledom na Ljubljano bodo gostje lahko uživali v avtentični kulinarični izkušnji.
Rezervacije priporočamo vnaprej, saj so kapacitete omejene, zanimanje pa veliko. Uživaj v Tednu restavracij 2024!
Novinar