Štajerska kulinarična pokrajina je znana po bogatih okusih in gostoljubnosti, ki prinaša pristne slovenske okuse v sodobnih preoblekah. Teden restavracij, ki bo potekal od 11. do 20. oktobra, ponuja izvrstno priložnost za obisk vrhunskih restavracij po ugodnejših cenah. Tukaj je izbor vrhunskih restavracij na Štajerskem, ki so letos še posebej vredne obiska.
Galerija okusov – Novo Celje
- Lokacija: Novo Celje 9, Petrovče
Cena degustacijskega menija: Približno 70-90 EUR
Galerija okusov je kulinarična destinacija v idiličnem okolju, obkrožena z bogato naravo in umetniškim pridihom. Restavracija pod vodstvom chefa Gregorja Jagra slovi po inovativnem pristopu k tradicionalni kuhinji, ki jo s kreativnimi tehnikami preoblikuje v sodobne jedi. Degustacijski meni, pripravljen za Teden restavracij, vključuje vsaj pet hodov in je zasnovan tako, da ponudi harmonijo okusov iz lokalnih sestavin, ki odražajo štajersko kulinarično dediščino. V Galeriji okusov združujejo svežo zelenjavo, meso in zelišča, ki so bodisi pridelani lokalno bodisi skrbno izbrani od najboljših slovenskih pridelovalcev. Poleg odlične hrane goste navdušuje tudi ambient – restavracija je namreč umeščena v staro galerijo, kjer se prepletajo elementi umetnosti in narave, kar obiskovalcem ponuja edinstveno in prijetno izkušnjo. Za ljubitelje odlične kulinarike v umirjenem okolju je Galerija okusov nepogrešljiv naslov.
Pavus – Grad Laško
- Lokacija: Aškerčev trg 5, Laško
Cena degustacijskega menija: Približno 80-100 EUR
Restavracija Pavus, ki se nahaja na čudovitem gradu Laško, je znana po svojem edinstvenem kulinaričnem pristopu, ki ga vodi chef Marko Pavčnik. Pavčnik je znan po svojih domiselnih kombinacijah okusov, ki temeljijo na lokalnih sestavinah in sodobnih tehnikah kuhanja. Degustacijski meni v Pavusu za Teden restavracij vključuje več hodov, ki vključujejo inovativne interpretacije slovenskih klasičnih jedi, kot so divjačina, lokalne ribe in zelenjava, dopolnjene s sodobnimi dodatki, kot so domače fermentirane sestavine. Chef Pavčnik je pravi mojster svojega poklica, saj v vsakem krožniku prikaže svojo kreativnost in ljubezen do slovenskih sestavin. Obiskovalci bodo uživali tudi v zgodovinskem ambientu gradu Laško, ki ponuja izjemne razglede na okolico in se odlično ujema s prefinjeno kulinarično izkušnjo. Pavus je idealna izbira za tiste, ki si želijo okusiti visoko kulinariko v prelepem zgodovinskem okolju.
Restavracija Planika
Cena degustacijskega menija: Približno 65-85 EUR
Restavracija Planika v Slovenskih Konjicah ponuja bogato kulinarično izkušnjo, osredotočeno na štajersko kulinariko z modernim pridihom. Chef Boris Planinšek, ki vodi restavracijo, pripravlja jedi, ki združujejo lokalne okuse s svežimi sestavinami iz okoliških kmetij. Degustacijski meni za Teden restavracij vključuje pet hodov, ki prikazujejo preprostost in bogat okus lokalnih sestavin. Med jedmi izstopajo pripravljene mesne specialitete, sveža zelenjava in domači kruh, ki ga pečejo po lastnem receptu. Planika je poznana po tem, da iz svojih jedi izloča nepotrebne okuse in se osredotoča na osnovne sestavine, ki so skrbno izbrane in pripravljene s tehniko, ki jim omogoča, da zasijejo v svoji polnosti. Obisk Planike je prava poslastica za ljubitelje domačih okusov v preprostih, a hkrati dovršenih krožnikih.
Drugi predlogi na Štajerskem
Na Štajerskem pa lahko med Tednom restavracij obiščete še več odličnih restavracij, ki so prav tako vredne vaše pozornosti:
- Gostilna Francl – Celje. Navdušuje z domačimi jedmi, ki ohranjajo tradicionalne slovenske okuse.
- Bistro Bianca – Velenje. Kjer boste našli preproste, a okusne jedi iz lokalnih sestavin.
- Hotel Evropa – Celje. Ponuja meni, ki združuje mednarodne okuse s slovenskimi sestavinami.
- Gostilna Oštrika, ki s kulinarično ponudbo, ki temelji na bogatih domačih jedeh in domačih sladicah.
- Hotel Plesnik – Logarska dolina. Tukaj je poudarek na lokalnih okusih s čudovitim pogledom na dolino.
Novinar