Kam na Teden restavracij na Primorskem?

Amazing view of Piran town in Slovenia. Popular tourist landmark on Adriatic sea
Foto: Mny-Jhee iz iStock

Primorska je že sama po sebi kulinarični raj, ki združuje bogato slovensko tradicijo z vplivi Sredozemlja. Letos bo Teden restavracij od 11. do 20. oktobra ponovno ponudil priložnost, da okušate vrhunske jedi po dostopnejših cenah. Sredi oljčnih nasadov, ob morju in v prijetnem primorskem vzdušju boste našli restavracije, kjer mojstrsko združujejo lokalne sestavine s kreativnimi tehnikami. Predstavljamo restavracije na Primorskem, ki so še posebej vredne obiska.

Pikol – Jezerska vasica

  • Lokacija: Jezerska vas 3, Nova Gorica

Cena degustacijskega menija: Približno 75-100 EUR

Restavracija Pikol, ki leži ob jezeru v bližini Nove Gorice, je prava gastronomska destinacija. V mirnem in slikovitem okolju Jezerske vasice ponuja chef Tomaž Kavčič izjemen degustacijski meni, ki je zasnovan s poudarkom na lokalnih sestavinah in svežini. Pikol je specializiran za jedi z morskimi sadeži in ribami, ki so skrbno pripravljeni z inovativnimi tehnikami, pri čemer izstopajo klasične, a sodobno interpretirane jedi. Restavracija ima lasten ribnik, kar zagotavlja najvišjo možno svežino morskih sadežev in rib. Poleg tega se lahko obiskovalci prepustijo kombinaciji jedi z izbranimi lokalnimi vini iz Goriških brd in Vipavske doline, kar dodaja še dodatno dimenzijo okusov. Pikol je idealna destinacija za tiste, ki si želijo popolnega kulinaričnega doživetja v osrčju narave.

Špacapanova hiša

  • Lokacija: Komen, Komen 85

Cena degustacijskega menija: Približno 65-85 EUR

Špacapanova hiša v Komnu je kulinarična zakladnica kraških okusov, kjer chef Davorin Špacapan prepleta lokalne in sezonske sestavine, pridelane na njihovem lastnem posestvu. Špacapanova hiša je znana po tem, da vse svoje jedi pripravljajo izključno iz sestavin, ki so ali lokalno pridelane ali pridobljene v naravi. Gostje se lahko prepustijo degustacijskemu meniju, kjer vsak krožnik pripoveduje zgodbo o kraških okusih in vonjih. Poleg mesnih jedi, kot so domače klobase in kraški pršut, se v Špacapanovi hiši osredotočajo tudi na inovativne jedi, kot so divjačinski krožniki, ki so pripravljeni po starih kraških receptih. Vsaka jed je obogatena z domačimi zelišči in začimbami, kar daje jedem izjemno globino okusa.

Stara Gostilna

  • Lokacija: Piran, Župančičeva ulica 7

Cena degustacijskega menija: Približno 70-90 EUR

V srcu obmorskega Pirana se nahaja Stara Gostilna, restavracija, ki združuje sveže morske okuse s sodobno kulinariko. Stara Gostilna ponuja degustacijski meni, ki vključuje pet hodov in prinaša najboljše iz lokalnih morskih sadežev in sveže ulovljenih rib. Chef v Stari Gostilni pri pripravi jedi uporablja preproste sestavine, kot so sveža zelenjava, domače oljčno olje in sezonske ribe, ki so združene v okusno in estetsko dovršeno celoto. Jedi so prefinjene, a hkrati ohranjajo pristne primorske okuse, zaradi česar je obisk restavracije prava poslastica za vse ljubitelje morske hrane. Stara Gostilna je kraj, kjer se srečajo pristnost okusa, tradicija in sodoben pristop k pripravi jedi. Poleg izjemne hrane pa restavracija ponuja tudi očarljiv ambient, ki ga obogatijo kamnite stene in pogled na romantične piranske ulice.

Common grape vine in red autumn color at Pliskovica village at Karst plateau in Primorska, Slovenia
Foto: kato08 iz iStock

Drugi predlogi na Primorskem

Če boste obiskovali Teden restavracij na Primorskem, je na voljo še nekaj odličnih restavracij, ki ponujajo unikatne okuse:

  • Gostilna Podfarovž – Vipava. Znana po domačih specialitetah, kjer so jedi pripravljene iz najboljših sestavin vipavske doline.
  • Capra – Koper. Kjer se poudarja preplet morskih jedi in svežih primorskih sestavin.
  • Restavracija Grad Kromberk – Nova Gorica. Kjer v zgodovinskem ambientu ponujajo inovativne jedi s pridihom sodobne kulinarike.
  • Restavracija Marina Portorož – Portorož. S pogledom na morje in menijem, ki vključuje sveže morske jedi.
  • Restavracija Calypso – Nova Gorica. S poudarkom na gurmanskih krožnikih, ki združujejo tradicijo in sodobnost.
  • Kruh in vino – Vipava. Kjer sta v ospredju kruh iz kislega testa in lokalna vina, kar ponuja edinstveno kulinarično doživetje.
Fresh fried grill calamari stuffed with prosciutto served with fries at a restaurant in Piran, Slovenia. Slovenian, Italian, Croatian - Istrian traditional seafood dish.
Foto: NataliaDeriabina iz iStock
VIRTeden restavracij
Prejšnji članekKako premagati jutranjo utrujenost?
Naslednji članekKomentar: Logar zapustil SDS. Politika, quo vadis?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.