Špageti so ena izmed najbolj znanih testenin, ki jih lahko kombiniramo z različnimi omakami, kot so carbonara, bolognese, pesto… So hitri in enostavni za pripravo, vseeno pa je lahko priprava popolnih špagetov včasih težavna. Beri dalje in izvedel boš, kako ti lahko čisto vsakič uspe skuhati popolne špagete, na katere bi bil ponosen prav vsak Italijan.
Špageti so tanke, dolge testenine, narejene pretežno iz moke in vode in se znajdejo praktično v vsaki kuhinji. So poceni, vsestranski, okusni in enostavni za pripravo.
Postopek kuhanja špagetov
- Večji lonec napolni z vodo, dodaj sol (1 žlica na 4-6 litrov vode) in soljeno vodo zavri.
- V vrelo vodo dodaj špagete in jih med kuhanjem mešaj, da se ne sprimejo.
- Kuhaj po navodilih na embalaži oz. dokler niso al dente (približno 8-10 minut).
- Špagete odcedi in prihrani malo vode, ter jo dodaj omaki.
- Špagete zmešaj s poljubno omako in uživaj v toplem obroku!
Nekaj nasvetov za popolne špagete
- Vodi v kateri kuhaš špagete ne dodaj olja, saj prepreči prijemanje omake na testenine.
- Škrob v vodi za testenine pomaga pri zgoščevanju omake, zato je dobro, da damo nekaj vode na stran, preden odcedimo makarone.
- Kuhanih testenin za vroče jedi nikoli ne izpiraj, ker se omaka ne bo dobro prijela nanje, testenine pa bodo izgubile nekaj okusa.
Pogosta vprašanja o kuhanju špagetov
Kako skuhati špagete, da se ne sprimejo skupaj?
Ko dodajaš špagete v lonec, jih primi z obema rokama in roki zasukaj v nasproti smer, ter spusti špagete v lonec. Pusti da se špageti potopijo v vodo. To bo pripomoglo k enakomernemu kuhanju testenin in preprečilo, da bi se sprijele.
Katere so najboljše omake za špagete?
Špageti se dobro ujemajo z lahkimi do srednje gostimi omakami, kot so karbonara, omaka s česnom in oljem, paradižnikova omaka…
Kako izmeriti pravo količino špagetov?
Na splošno velja, da je ena porcija špagetov = 100 gramov. Špagete lahko merimo s kuhinjsko tehtnico ali z različnimi pripomočki za merjenje količine špagetov. Če nič od tega nimamo na voljo, pa se lahko znajdemo tudi kako drugače. Porcija špagetov za eno osebo je po širini enaka premeru kovanca za 1 eur ali širini ustnika klasične plastenke.
Kako veš, kdaj so špageti kuhani?
Špagete kuhaj, dokler niso al dente, kar pomeni “na zob”. Ko ugrizneš v špagete, moraš čutiti rahel upor, vendar morajo biti še vedno čvrsti in rahlo žvečljivi.
Junior novinar