Vsak kuha kavo malo drugače. Ob obisku drugih držav ali celo drugih slovenskih pokrajin se lahko srečaš s sebi neznano napravo za pripravo kave. Preveri, kako se jih uporablja.
Kafetjera
Kuhaj kavo, kakor jo kuhajo Italijani in večina gospodinjstev na Primorskem. S kafetjero, kafetiero, kafetjro in še bi se našlo različic besede za to preprosto napravo.
- Z vrtljajem odpri kafetjero. V spodnji del nalij hladno vodo do nivoja, da lahko čez položiš del s filtrom.
- Čez položi del s filtrom in ga napolni z mleto kavo. Kavnega prahu ne tlači.
- Na vrh zavij še tretji, zgornji del kafetjere.
- Kafetjero postavi na štedilnik na srednjo temperaturo.
- Ko zaslišiš brbotanje, se je kafetjera napolnila. Takoj odstavi, da kava ne vre.
Pred naslednjo uporabo odstrani kavne ostanke iz filtra in speri kaferjero.
Džezva
Kava iz džezve oziroma turška kava izhaja iz Turčije. Ta način priprave kave je zelo razširjen po Sloveniji, zato poznamo veliko različic. Zapisali smo osnovni turški recept za eno osebo.
- V džezvo nalij skodelico vode in čajno žličko fino mlete kave. V trgovini lahko izbereš kavo, ki ima na embalaži ikono džezve.
- Dobro pomešaj in pristavi na štedilnik na srednjo temperaturo, da kava počasi zavre.
- Ko se začne kava dvigovati, jo odstavi. Na vrhu se je naredila krema, ki jo z žlico prestavi v skodelico.
- Nato lahko džezvo ponovno pristaviš na štedilnik, da zavre. Ta postopek lahko ponoviš še do trikrat.
- Ko kavo zadnjič odstaviš, pusti, da se usedlina poleže, preden kavo preliješ v skodelico.
French press
Kakor pove že ime, ta način priprave kave prihaja iz Francije. V slovenščini ime za to posodo prevajamo kot francoska preša.
- Francosko prešo najprej segreješ z nekaj vroče vode, ki jo kasneje odliješ.
- Kavna zrna zmelješ srednje grobo. Primerno kavo lahko tudi kupiš. Potrebuješ približno 30 gramov na pol litra vode.
- Iz segrete preše odliješ vodo, vanjo daš kavo, ki jo prekriješ z vrelo vodo. Pustiš pol minute, da cveti.
- Nato dodaš še toliko vode, da zapolniš prešo, pomešaš, pokriješ in pustiš še 3,5 minute.
- Osrednji del preše z mrežo počasi potisneš proti dnu posode.
Kava je pripravljena. Če takoj ne porabiš cele, predlagamo, da jo preliješ v drugo posodo, sicer lahko zagreni.
Kavni aparat »drip«
Tak kavni aparat izhaja iz Nemčije, razširil pa se je po celem svetu.
- Odpri zadnji del aparata in dodaj vodo.
- V sprednji zgornji del aparata postavi filter in nanj izbrano količino mlete kave. Splošno razmerje je 60 gramov kave na 1 liter vode. V trgovini najdeš kavo, namenjeno prav za drip aparat.
- Na spodnji podstavek postavi vrč, vžgi aparat in počakaj. To je to.
Novinar