Kako pripraviti najboljšo čokoladno kremo in okusno čokoladno kremo za torto, ki navdušuje že generacije? Preveri, kako narediš francoski ganache.
Kaj je ganache?
V slaščičarstvu je krema ganache eno izmed osnovnih polnil. Gre za svilnato gladko in pregrešno dobro čokoladno kremo, ki vsebuje le dve sestavini: sladko smetano in čokolado. Priprava kreme je enostavna in primerna za začetnike, prav tako pa vredna najbolj izkušenih slaščičarjev. Lahko ji rečemo kar dve v enem, saj z enim receptom dobimo kremo in preliv.
Priprava:
- Čokolado nasekljaj na drobno in stresi v posodo, odporno na toploto.
- Sladko smetano prelij v kozico in segrevaj. Smetana mora biti vroča, vendar ne sme zavreti.
- Čokolado prelij z vročo smetano, pusti stati dve minuti, nato pa z lopatico nežno mešaj do homogene teksture.
Nasvet: Za mešanje ne uporabljaj metlice za stepanje, raje uporabi slaščičarsko lopatko ali spatulo.
Ganache lahko uporabiš takoj, lahko pa ga ohladiš in stepeš. S stepanjem bo krema postala zračna in primernejša kot polnilo.
Za kaj se lahko uporablja?
Ganache je primeren za pripravo pralin, trufflov, muffinov in tort. Uporabiš ga lahko kot preliv za sladoled, obliv za torto, piškote in ostalo pecivo, ali kot bogato tortno kremo oziroma kremo za cupcake.
Koliko smetane in koliko čokolade?
Za ganache, ki ga boš uporabil kot preliv, potrebuješ isto količino čokolade in smetane (1:1).
Za kremo ganache potrebuješ dvakrat toliko čokolade, kot je smetane (2:1).
Za sladoledni preliv ali fondue pa razmerje obrni v prid smetani (1:2).
Različne vrste ganache kreme
Kremo lahko pripravimo iz temne, mlečne ali bele čokolade. Najboljše se obnese čokolada z visokim deležem kakava (vsaj 70 %).
Ganache je že sam zelo bogat in okusen, lahko pa ga popestrimo z dodatki: kava, liker, arašidovo maslo in podobno.
Če se imaš za čisto pravega čokoholika, ne smeš spregledati Recepta za original čokoladne kukije.
Novinar