Čufti so zelo priljubljena jed, ki se s prilogo pire krompirja pogosto znajde tako na domačih krožnikih kot v menzah. Od preprostih mesnih kroglic se razlikujejo v tem, da je v zmesi poleg mletega mesa še riž. Za dobre čufte velja, da naj bi obdržali obliko, kar pa marsikomu ne uspe. Kako preprečiti, da bi čufti razpadli?
Zakaj čufti razpadajo?
Če ti čufti razpadajo, preveri, ali se je zalomilo pri katerem od spodnjih korakov.
- Presuha masa: če ima meso, s katerim oblikujemo kroglice, prenizko vsebnost maščobe, so lahko čufti prekrhki.
- Slabo zmešana masa: slabo zmešana masa pomeni, da se sestavine niso enakomerno porazdelile, zato so lahko čufti nepravilne oblike.
- Preveč mleto meso: idealno je grobo mleto meso, da masa med kuhanjem ne razpade.
- Previdno z drobtinami ali rižem: če drobtine ali kuhan riž niso pravilno pripravljeni, lahko absorbirajo preveč vlage iz mesne mase.
- Pozabil si jajce: jajce deluje kot vezivo, da masa ne bi zlahka razpadla.
- Nisi jih popekel na ponvi: ta podrobnost je poljubna, saj kuharjem tudi brez tega uspejo izvrstni čufti. Če kroglice nekoliko popečeš, da se naredi skorjica, preden jih daš kuhat, bodo bolje obdržali obliko.
Novinar