Kako doma pripraviti kultni napitek za mrzle dni?

V mrzlih in končno sneženih zimskih dneh je verjetno naš fokus usmerjen predvsem na kolokvije in izpite. Veseli december nas je  zasul z obilico dobre hrane in pijače, obstajata pa tudi dve tako nepogrešljivi pijači, da si zimskih dni brez njiju, niti ne predstavljamo več. O prvi, to je kuhanem vinu smo že pisali, zato si o vseh zanimivostih ter načinu priprave si lahko prebereš tukaj. Druga pa je stalnica pri tistih bolj sladkosnedih, ki se radi pogrejemo in posladkamo obenem.

Govorimo o vroči čokoladi.

Osnovni recept

Osnovni recept za omenjeno pregreho je sila enostaven. Potrebujemo le mleko in čokolado po okusu (temno, belo, mlečno): mleko zavremo, vanj nalomimo čokolado, mešamo, da se vse skupaj raztopi in Voila!, napitek je pripravljen.

Recept za bolj predane

Ker pa se je skozi leta pojavilo več različic vroče čokolade predlagam, da preizkusite še en, malenkost zahtevnejši recept, ki da bolj kremast in gostejši posladek in je, preverjeno, vreden truda.

SESTAVINE
  • 1 liter mleka
  • 100 gramov jedilne čokolade
  • 1 vrečka čokoladnega pudinga
  • 2 veliki žlici temnega kakava
  • 4 velike žlice sladkorja
  • malo cimeta
  • tekoča sladka smetana (po želji)

POSTOPEK PRIPRAVE

Prašek za puding, sladkor in kakav dobro zmešamo z malo hladnega mleka. Mleko zavremo in odstavimo, potem vmešamo pripravljeno zmes in nalomljeno temno čokolado. Znova pristavimo in mešamo 2 do 3 minute, da se čokolada stopi in zmes zgosti. Vročo čokolado zlijemo v skodelice, počakamo minuto in nato dolijemo par kapljic sladke smetane in potresemo s cimetom.

Po lastnem okusu lahko v vročo čokolado med pripravo dodate še različne dodatke, kot na primer: sesekljani (ali mleti) orehi, lešniki ipd., »marshmallow« penice, sladko smetano …

Zimski napitek, ki je vsekakor vreden pregrehe!

Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

VIRKulinarika.net
Prejšnji članekIlka Štuhec ponovno izvrstna
Naslednji članekNenavaden prizor v središču Ljubljane
Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.