Kaj pripraviti ob vročih poletnih dneh? Enostavni recepti za osvežujoče in okusne obroke

Food products representing the Mediterranean diet which may improve overall health status
Foto: monticelllo iz iStock

Poletje prinaša obilje svežih sestavin in priložnosti za ustvarjanje lahkotnih in okusnih jedi, ki so hkrati še zelo enostavne za pripravo. S temi poletnimi recepti boste lahko ustvarili popoln jedilnik za vroče dni. Od osvežilnih solat do lahkotnih glavnih jedi in sladic, z njimi boste zadovoljili vse okuse in poskrbeli za nepozabne poletne obroke. Naj vas navdihnejo sveže sestavine in lahkotni okusi, ki jih ponuja poletje!

Lubenična solata z meto in feto

watermelon salad with feta cheese
Foto: juefraphoto iz iStock

Lubenična solata z meto in feto je preprosta, a izjemno osvežujoča jed, ki združuje sladkobo lubenice s slanostjo fete in svežino mete. Ta kombinacija je popolna za vroče poletne dni, saj ponuja lahkoten, a hkrati bogat okus, ki osveži. Solata je odličen dodatek k piknikom, žarom ali kot lahka samostojna jed. Lubenica zagotavlja sočnost, meta prinaša prijetno zeliščno noto, medtem ko feta doda kremasto teksturo in slanost, ki poveže vse okuse.

Sestavine:

  • 500 g lubenice, narezane na kocke
  • 200 g fete, narezane na kocke
  • 1 majhna rdeča čebula, narezana na tanke rezine
  • 2 žlici olivnega olja
  • Sok ene limete
  • Šopek sveže mete, nasekljan
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

Zmešajte lubenico, feto in rdečo čebulo v veliki skledi. Pokapajte z olivnim oljem in limetinim sokom. Dodajte meto, začinite s soljo in poprom ter nežno premešajte. Postrezite hladno.

Citrusna »tabbouleh solata« s kvinojo

Tabbouleh.
Foto: Biea on Pixabay

Tabbouleh je tradicionalna libanonska solata, ki jo ta recept povzdigne na novo raven z dodajanjem kvinoje in osvežilnih citrusov. Ta lahka, a hranljiva solata združuje sveža zelišča peteršilja in mete s sočno kumaro in rdečo čebulo, ki skupaj z limoninim in pomarančnim sokom ustvarijo pravo harmonijo okusov. Kvinoja doda teksturo in beljakovine, kar naredi to solato primerno tako za samostojno jed kot prilogo. Je odlična izbira za poletna kosila, saj je lahka, a nasitna in polna vitaminov.

Sestavine:

  • 200 g kuhane kvinoje
  • 1 majhna rdeča čebula, nasekljana
  • 1 kumara, narezana na majhne kocke
  • 1 velika pest svežega peteršilja, nasekljanega
  • 1 velika pest sveže mete, nasekljane
  • Sok ene limone
  • Sok ene pomaranče
  • 3 žlice olivnega olja
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

Zmešajte vse sestavine v veliki skledi. Začinite s soljo in poprom ter postrezite hladno

Pikantni kuskus s poletno zelenjavo

Kuskus.
Foto: Bruno on Pixabay

Kuskus je odlična osnova za številne poletne jedi, saj je lahek, hitro pripravljen in odlično vpije vse okuse, s katerimi ga obogatimo. V tem receptu kuskus povežemo z raznovrstno poletno zelenjavo, kot so paprika, bučke in rdeča čebula, ki se prepražijo z začimbami, kot sta paprika v prahu in kajenski poper, da jed dobi rahlo pikanten pridih. Pikantni kuskus je popoln kot lahka glavna jed ali priloga k mesnim jedem z žara. Ta jed je polna barv in okusov, kar jo naredi neustavljivo privlačno na poletni mizi.

Sestavine:

  • 200 g kuskusa
  • 1 rdeča paprika, narezana na trakove
  • 1 rumena paprika, narezana na trakove
  • 1 bučka, narezana na kocke
  • 1 rdeča čebula, narezana na tanke rezine
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čajna žlička paprike v prahu
  • Ščepec kajenskega popra
  • Sok polovice limone
  • Šopek svežega peteršilja, nasekljan
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

Pripravite kuskus po navodilih na embalaži in ga zrahljajte z vilicami. Zelenjavo pražite na olju 5-7 minut. Dodajte začimbe, zmešajte z kuskusom in prelijte z limoninim sokom. Postrezite toplo ali hladno.

Osvežilna kumarična juha z jogurtom in koprom

This autumn soup makes lunch time so enjoyable when you have something warm to eat on a chilly day.
Foto: Nara Paliga iz iStock

Hladna kumarična juha je ena tistih jedi, ki so preprosto nepogrešljive v poletni vročini. Je lahka, kremasta in izjemno osvežujoča, zaradi česar je idealna za vroče dni, ko iščemo nekaj, kar nas bo ohladilo in osvežilo. Kumare v kombinaciji z jogurtom in svežim koprom ustvarijo gladko juho, ki jo lahko postrežemo kot predjed ali lahkotno glavno jed. Poleg tega je priprava preprosta in hitra, kar je popolno za poletni obrok, ko ne želimo preveč časa preživeti v kuhinji.

Sestavine:

  • 2 veliki kumari, olupljeni in narezani
  • 200 ml navadnega jogurta
  • 2 stroka česna, zdrobljena
  • Šopek svežega kopra, nasekljan
  • 2 žlici olivnega olja
  • Sok ene limone
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

Zmešajte vse sestavine v mešalniku do gladke teksture. Ohladite v hladilniku in postrezite hladno.

Losos na žaru s citrusi in zelišči

salmon, fish, seafood
Foto: cattalin iz Pixabay

Poletje je čas za žar, in nič ni boljše kot sveža riba, pečena na žaru s citrusi in zelišči. Ta jed združuje nežno, sočno meso ribe s svežimi okusi limon, pomaranč in aromatičnih zelišč, kot sta rožmarin in timijan. Citrusne note dodajo jedi prijetno kislost, ki osveži brbončice, medtem ko zelišča in česen poskrbijo za globino okusa. Jed je odlična izbira za poletne večerje na prostem, saj je lahka, zdrava in izjemno okusna, obenem pa se hitro pripravi.

Sestavine:

  • 4 fileji lososa
  • 2 limoni, narezani na tanke rezine
  • 2 pomaranči, narezani na tanke rezine
  • 4 stroki česna, zdrobljeni
  • Šopek svežega rožmarina in timijana
  • 4 žlice olivnega olja
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

Ribe začinite, dodajte limonine in pomarančne rezine ter zelišča. Pecite na žaru približno 3-4 minute na vsaki strani. Postrezite s solato.

Caprese solata z avokadom

Caprese solata.

Caprese solata je priljubljena italijanska predjed, ki jo v tem receptu obogatimo z avokadom za še bolj kremasto teksturo in polnejši okus. Kombinacija zrelih paradižnikov, kremaste mocarele, svežih listov bazilike in bogatega avokada je preprosto čudovita. Ta solata je popoln primer jedi, kjer preproste sestavine zasijejo v svoji najboljši luči. Avokado doda dodaten kremast okus, ki se odlično ujema s svežino bazilike in kislo-sladkimi notami balzamičnega kisa. Je osvežilna in lahka, a kljub temu nasitna, kar jo naredi idealno za vroče poletne dni.

Sestavine:

  • 2 velika zrela paradižnika, narezana na rezine
  • 2 sveži mocareli, narezani na rezine
  • 1 zrel avokado, narezan na rezine
  • Sveži listi bazilike
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

Paradižnik, mocarelo in avokado izmenično razporedite na krožnik. Pokapajte z olivnim oljem, balzamičnim kisom, začinite in postrezite.

Zelenjavni »ražnjiči«

Zelenjavna nabodala.
Foto: moerschy on Pixabay

Pečena zelenjava na nabodalih je preprosta in barvita jed, ki je popolna za poletne piknike in druženja ob žaru. Zelenjavna nabodala so prilagodljiva glede na okus, saj lahko izbirate med različno sezonsko zelenjavo, kot so bučke, paprike, češnjev paradižnik, rdeča čebula in gobe. Ko se zelenjava peče na žaru, dobi prijetno dimljen okus, ki ga dopolnijo aromatična zelišča in olivno olje. Ta jed je odlična kot priloga k mesnim jedem z žara ali kot lahka vegetarijanska glavna jed. Poleg tega so nabodala enostavna za pripravo in izgledajo čudovito na krožniku.

Sestavine:

  • 2 bučki, narezani na debelejše kolobarje
  • 2 rdeči papriki, narezani na kose
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 1 rdeča čebula, narezana na kose
  • 200 g šampinjonov
  • 4 žlice olivnega olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • Sol, poper in suha zelišča po okusu

Priprava:

Narežite zelenjavo in jo nataknite na nabodala. Premažite z mešanico olivnega olja, balzamičnega kisa, česna in začimb. Pecite na žaru 10–12 minut, dokler zelenjava ni pečena in rahlo zapečena.

Limetin in jagodni sorbet

Homemade strawberry sorbet in glass on a wooden table
Foto: iuliia_n iz iStock

Sorbet je popolna sladica za vroče poletne dni, saj združuje intenzivno kislost limete s sladkostjo svežih malin. Ta sorbet je osvežilen, lahek in brez maščob, zato je idealna izbira za tiste, ki iščejo sladico, ki ne bo obremenila želodca. Sorbet je izdelan iz preprostih sestavin, kar omogoča, da naravni okusi sadja pridejo do izraza v vsej svoji polnosti. Zaradi svoje gladke teksture in osvežilnih okusov je limetin in jagodni sorbet popoln zaključek poletnega obroka ali pa osvežilna poslastica, ki jo lahko uživate kadar koli čez dan.

Sestavine:

  • 200 g svežih jagod
  • 150 ml limetinega soka (približno 4 limete)
  • 150 g sladkorja
  • 200 ml vode
  • 1 žlica limetine lupinice

Priprava:

V majhni posodi segrejte vodo in sladkor, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi, nato pustite, da se sirup ohladi. V mešalniku zmešajte jagode, limetin sok in limetino lupinico, da dobite gladko zmes. Mešanico precedite, da odstranite semena, in jo zmešajte z ohlajenim sirupom. Zmes vlijte v aparat za sladoled in sledite navodilom za pripravo sorbeta, ali pa jo postavite v zamrzovalnik, pri tem pa jo vsakih 30 minut premešajte, dokler ne doseže želene teksture. Postrezite hladno, okrašeno z listi sveže mete ali dodatnimi jagodami.

Paradižnikova bruschetta

Toast with mozzarella cheese, tomatoes and basil leaves on light background. Italian food. Close-up
Foto: Stanislav Kyrylash iz iStock

Bruschette so klasičen italijanski prigrizek, ki je preprost, a izjemno okusen. Ta različica s paradižniki in baziliko je popolna za poletne dni, saj združuje svežino zrelih paradižnikov, aromatičnost bazilike in rahlo kislost balzamičnega kisa. Ko so ti okusi naloženi na hrustljavo popečene rezine bagete, nastane čudovita kombinacija tekstur in okusov, ki jo je težko premagati. Bruschette so idealne kot predjed ali lahkoten prigrizek ob kozarcu vina.

Sestavine:

  • 4 veliki zreli paradižniki, nasekljani
  • 1 majhna rdeča čebula, nasekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • Šopek sveže bazilike, nasekljane
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • Sol in poper po okusu
  • Bageta, narezana na rezine in popečena

Priprava:

Zmešajte paradižnike, čebulo, česen in baziliko. Dodajte olivno olje, kis, sol in poper. Mešanico naložite na popečene rezine bagete.

Rižota z beluši in grahom

Riž.
Foto: VIT DUCKEN on Pixabay
Rižota z beluši in grahom je popolna jed za poletne večere, saj združuje kremasto teksturo rižote z nežnimi in hrustljavimi zelenimi beluši ter sladkim grahom. Ta jed je polna svežih okusov in je zelo priljubljena zaradi svoje preprostosti, a hkrati bogastva okusov. Beluši in grah prinašajo svežino, medtem ko parmezan in belo vino dodata rižoti kremasto teksturo. Idealna je kot lahka glavna jed ali kot priloga k pečeni ribi ali piščancu.

Sestavine:

  • 200 g riža arborio
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 200 g svežih belušev, narezanih na kose
  • 150 g svežega graha
  • 100 ml belega vina
  • 700 ml zelenjavne jušne osnove
  • 50 g masla
  • 50 g naribanega parmezana
  • Sveži listi bazilike za okras
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

Na maslu popražite čebulo, dodajte riž in premešajte. Zalijte z vinom in pustite, da izhlapi, nato postopoma dodajajte jušno osnovo. Dodajte beluše in grah ter kuhajte do mehkega. Primešajte parmezan, začinite in okrasite z baziliko.

Lazanja z bučkami in ricotto

Italian lasagna with tomato sauce and cheese served with tomatoes and spinach, light concrete background. Homemade vegetarian lasagna. Selective focus.
Foto: porosolka iz iStock

Lahka poletna lazanja z bučkami in ricotto je prefinjena in zdrava različica klasične lazanje. Namesto testenin so uporabljene tanke rezine bučk, kar naredi jed lažjo in bolj primerno za vroče poletne dni. Ricotta, ki je nežna in kremasta, se odlično ujema z okusom bučk, paradižnikova omaka pa doda jedi svežino in sočnost. Ta lazanja je lahka, a nasitna, in popolna izbira za poletno kosilo ali večerjo, še posebej če želite uživati v okusih brez občutka »težkosti«.

Sestavine:

  • 3 velike bučke, narezane na tanke rezine
  • 250 g ricotte
  • 1 jajce
  • 200 g naribanega parmezana
  • 200 ml paradižnikove omake
  • Sveži listi bazilike
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

Ricotto zmešajte z jajcem, parmezanom, soljo in poprom. V pekač polagajte plasti bučk, ricotte in paradižnikove omake. Pecite pri 180 °C približno 30 minut.

Panna cotta z jagodami

Italian panna cotta dessert with cherry on top in glass. Sweet dessert.
Foto: Gingagi iz iStock

Panna cotta z jagodami je klasična italijanska sladica, ki je lahka in osvežilna. Vroče poletne dni bo ta hladna sladica prijetno osvežila, saj združuje kremasto vanilijevo panna cotto z osvežilnim okusom svežih jagod. Panna cotta je enostavna za pripravo in jo lahko postrežete v kozarčkih ali oblikovano na krožnikih, okrašeno z jagodami ali drugim svežim sadjem po vaši izbiri. To je sladica, ki bo zagotovo očarala vaše goste in zaključila poletni obrok na popoln način.

Sestavine:

  • 500 ml sladke smetane
  • 50 g sladkorja
  • 1 vaniljev strok
  • 3 listi želatine
  • 200 g svežih jagod
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Priprava:

Želatino namočite v hladno vodo. Smetano, sladkor in vaniljev strok segrejte do vretja. Dodajte želatino in mešajte, dokler se ne raztopi. Ohladite in prelijte v modelčke, ohladite v hladilniku. Jagode zmešajte s sladkorjem v prahu in postrezite z ohlajeno panna cotto.

Prejšnji članekSkrivnosti priprave domačega testa za pico
Naslednji članekPozor! To je plastična snov, ki naj bi pri plodu povzročala avtizem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.