Čeprav verjetno misliš, da je razvrščanje živil na police in v hladilnik po tedenskem nakupu mačji kašelj, obstajajo živila, ki jih morda ne shranjuješ pravilno. S pravilnim shranjevanjem boš živilom podaljšal življenjsko dobo in se izognil zavrženi hrani. Glede na to, da cene živil rastejo v nebo, ti bo hvaležna tudi denarnica.
Jajca
Proizvajalcem hladilnikov se očitno zdi praktično, da jajca pospraviš v vrata hladilnika. Vendar so tam izpostavljena precejšnjim temperaturnim nihanjem vsakič, ko odpreš hladilnik, zaradi česar se prej pokvarijo. Raje jih pusti v originalni embalaži in jih postavi na zgornjo polico v notranji predel hladilnika. Karton preprečuje, da bi se jajca navzela ostalih vonjev, v notranjem predelu hladilnika pa je tudi temperatura najbolj konstantna.
Sladkor
Vlaga je največji sovražnik sladkorja. Zato je tako pomembno, da ga shranjuješ na suhem mestu v zatesnjeni posodi. Pomembno je tudi, da je posoda povsem čista in brez vonjav, ki se jih sladkor hitro navzame.
Česen in čebula
Oba imata rada nekoliko toplejše temperature, zato jih nikakor ne pospravi v hladilnik. Tam bosta zaradi mraza in kondenzacije hitro začela gniti. Tudi svetloba jima škoduje, zato jih shranjuj v temni in suhi shrambi.
Jabolka
Precej pogosto živilo, ki v ustreznih pogojih lahko preživi precej časa, a hkrati ni zadovoljno s kakršnimikoli pogoji. Ne shranjuj jih v hladilniku, različne sorte jabolk vedno shranjuj ločeno, in sicer v shrambi. Če jih želiš ohraniti sveže preko zime, jih postavi v škatle, napolnjene z žaganjem ali čebulnimi lupinami. Če želiš shraniti polovico jabolka za kasneje, površino nakapljaj z limoninim sokom in pospravi jabolko v hladilnik. Površina tako ne bo porjavela.
Korenje
Mlado korenje je najbolje shranjevati na temnem hladnem mestu, kjer bo še dolgo časa ostalo sveže in hrustljavo. Tako lahko preživi celo zimo. Ne pospravi pa korenja v hladilnik, sploh ne v bližino paradižnika in sadja, ker bo postalo grenko.
Kava in čaj
Oboje shranjuj na temnem suhem mestu, in sicer v neprozorni posodi. Shranjuj ju ločeno od živil z močnim vonjem in stran od mikrovalovne ali navadne pečice ter drugih virov toplote. Da ne bo pred naslednjim izpitom panika, ker bodo zaloge kave pokvarjene …
Čokolada
Ustrezajo ji sobne temperature in zaščita pred svetlobo, da se ne stopi. Če jo pospraviš v hladilnik, se bo na površini pojavila bela plast. A brez skrbi, to je le kakavovo maslo, čokolada ni začela plesneti 😊. Verjetno najkoristnejši nasvet pri shranjevanju tega živila: skrij pred brati, sestrami in sostanovalci v študentskem domu.
Novinar