Ideje za prijetno druženje ob hrani

Young happy woman and her friends talking while eating in a pub.
Foto: Drazen Zigic iz iStock

Če želiš organizirati nepozabno druženje, kjer v ospredju ni pijača, temveč hrana, preveri spodnje ideje. Še posebej bodo všeč gurmanom, primerne pa so za vse starosti. Jedi so zasnovane tako, da vključujejo vse udeležence že pri sami pripravi in omogočajo, da si vsak posameznik jed prilagodi svojemu okusu. Priprava in uživanje hrane zahtevata nekoliko več časa, kar je odlična priložnost za sproščen pogovor, ustvarjanje spominov in zabavo.

Pice, a ne iz picerije

Priprava domače pice je odlična priložnost za kreativnost in sproščeno druženje. Testo sam pripravi vnaprej ali ga kupi in razdeli na manjše dele, da bo vsak lahko oblikoval svojo pico. Pripravi različne dodatke, s katerimi bo vsak obložil pico po svojem okusu. To so paradižnikova omaka, šunka, sir, šampinjoni, sveža zelenjava (bučke, paprika, rdeča čebula, rukola, paradižnik …), različne salame in klobase, olive, tuna … Poskrbi tudi za origano in omake (na primer tabasko, kečap in tatarska omaka). Priprava domačih pic je primernejša za nekoliko manjše skupine (do osem ljudi), saj bodo gostje sicer preveč čakali, da bodo vse pice pečene.

Pinsa - Roman pizza with burrata cheese, ripened ham and green asparagus on wooden background
Foto: gbh007 iz iStock

Raclette: ponvice za gurmane

Švicarska specialiteta raclette je popolna izbira za hladnejše dni, ko se zvečer zbereš za mizo in med pogovorom počasi pripravljaš hrano. Potreboval boš raclette žar, sir raclette (in po želji tudi druge vrste sira), zelenjavo, šampinjone, meso (na primer koščke piščančjega, govejega in svinjskega mesa), olive, rakce, belo vino, smetano, drobnjak, peteršilj in druge dodatke po želji. Gostje si sami sestavljajo »ponvice«, ki jih prekrijejo z rezino sira raclette in zapečejo pod žarom. Poleg okusne hrane bo večer poln smeha in preizkušanja novih kombinacij. Kot prilogo lahko pripraviš kuhan krompir ali kruh. Število gostov je tu omejeno z vrsto raclette žara: nekatere različice so zasnovane za 6 oseb, druge za 8 ali 12. Če imaš več gostov, lahko uporabiš več žarov.

Raclette with vegetables, meat and cheese
Foto: juefraphoto iz iStock

Domači burgerji

Domači burgerji so dobra izbira tudi za otroke in bolj izbirčne prijatelje, ki neradi eksperimentirajo z novimi okusi. Pripravi različne vrste bombetk in polpetov (goveji, piščančji, veganski). Poskrbi za dodatke, kot so solata, paradižnik, sir, omake, ocvrta čebula in slanina. Vsak gost lahko po lastnih željah sestavi burger.

Two homemade burgers on a wooden cutting board, top view. Flat lay
Foto: OksanaKiian iz iStock

Mehiški večer

Mehiška kuhinja je znana po tem, da ponuja veliko variacij iste jedi. Pripravi tortilje (lahko ponudiš pšenične, koruzne in polnozrnate) in tacose ter različne nadeve zanje, kot so meso, tuna, fižol, koruza, čebula, paprika, paradižnik, avokado, solata, sir, omake in začimbe. Gostje si sproti sestavljajo tacose ali različne oblike tortilj. Tudi pikantnost jedi vsak lahko prilagodi svojemu okusu. Kot prilogo lahko sam pripraviš pečen krompir.

Mexican street food concept.
Foto: Gulcin Ragiboglu iz iStock

Fondi: mesni, sirni ali čokoladni?

Fondi je klasika, ko gre za družabno večerjo. Gostje se zberejo okoli segretega lonca in vanj potapljajo koščke hrane. Obstaja v treh različicah. Pri mesnem je v posodi olje, v katerem gostje spečejo koščke različnih vrst mesa. Te nato pomakajo še v različne omakice. Pri sirnem fondiju je v posodi stopljen sir, v katerega gostje pomakajo kruh. Pri tem uporabi različne vrste kruha, ki ga narežeš na kocke. Lahko upoštevaš švicarsko tradicijo in se držiš napotkov v posnetku, lahko pa si privoščiš več svobode pri izbiru sira ali celo dodatkov. Nekateri namesto kruha v sir raje pomakajo brokoli, korenček, zeleno ali cvetačo. Pri čokoladnem fondiju je v posodici stopljena čokolada, vanj pa se pomaka različno sadje (jagode, banane, kivi, pomaranče …) ali celo piškote. Vse tri različice so izjemno okusne – katera je tvoja najljubša?

Suši večerja

Če imaš na obisku ljubitelje japonske kulture in kulinarike, pripravi suši večerjo. Nakup oziroma naročilo že pripravljenih sušijev te bo stal precej denarja in ne bo tako zabaven, kot če boste sušije skušali narediti sami. Pripravi vse sestavine, torej nori alge, riž, sveže ribe (losos, tuna), avokado, kumare, korenje, papriko, ingver, wasabi in sojino omako. Zvijanje in rezanje sušija sicer ni tako preprosto in morda vam vsaj na začetku suši ne bo uspel v popolni obliki, a zagotovo se boste pri tem zabavali. Kako pravilno zviješ različne vrste sušija, izveš v posnetku.

How To Roll Sushi with The Sushi Man

BBQ piknik

Sezona žara ni omejena le na poletje – tudi v hladnejši polovici leta je na sončen dan peka mesa na prostem lahko zelo prijetna. Žar lahko postaviš na teraso ali celo balkon. Za peko kupi različne vrste mesa (čevapčiče, pleskavice, rebrca, nabodala, bedra in perutničke), zelenjave (bučke, koruzne storže, češnjeve paradižnike, papriko), rib ter sir za žar in tofu. Poskrbi tudi za omake, kot so ajvar, senf, kečap, majoneza, tatarska in BBQ omaka, in priloge, na primer čebula, krompirjeva solata, kruh ali pečen krompir. Medtem ko se hrana peče na žaru, se vsi lahko družite, klepetate in uživate v prijetnem vzdušju na prostem.

Lonec paelle ali jambalaye

Priprava tradicionalnih jedi, kot sta španska paella ali kajunska jambalaya, je lahko zabaven skupinski projekt. Še posebej zanimivo je, ko jed pripravljate prvič in je končni rezultat še nepoznan. Poskrbi, da imate vse potrebne sestavine: riž, morske sadeže, piščanca, zelenjavo in začimbe. Skupaj sledite receptu, si razdelite delo in med kuho dodajajte vsak svoje sestavine. Kuhanje jedi v velikem loncu je idealno za skupine, saj lahko vsi naenkrat skupaj uživajo v obroku.

Mixed paella and hands with forks taking rice. Aerial view.
Foto: ASIFE iz iStock

Prigrizki: tapas ali mezze?

Večje število novih jedi najlažje degustiraš, ko se zbere večja skupina ljudi. Španski prigrizki se imenujejo tapas, vzhodnomediteranski pa mezze. Pripravi majhne porcije različnih tradicionalnih jedi. Nekatere naj bodo tople, druge hladne. Vključiš lahko tudi majhne porcije sladic. Tu si gostje hrane sicer ne pripravljajo sami, vseeno pa uživajo v preizkušanju novih kombinacij okusov. Nekaj španske inspiracije te čaka v posnetku.

Prejšnji članekMurska Sobota pozor! Čez 14 dni se lahko vsi med 18. in 26. letom brezplačno cepite proti HPV
Naslednji članekKnjige za maturo pri slovenščini 2025: Človek na razpotjih časa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.