Vsi poznamo tisti rumeni, slani prigrizek, ki ga kupimo pred ogledom filma v kinu. Govorimo seveda o pokovki oziroma kokicah in danes, 19. 1., je njihov dan. Obeležujemo namreč mednarodni dan kokic in predstavljamo ti fun facte o pokovki.
Zgodovinska dejstva o pokovki
Pri prebiranju različnih dejstev o popolni pokovki je treba začeti z zgodovino tega skromnega in vedno priljubljenega prigrizka. Njegova zgodovina sega daleč nazaj v zgodnje dni človeštva in kaže, kako daleč je prišel.
Pokovka ima dolgo in bogato zgodovino kot prigrizek, ki so ga ljudje uporabljali skozi stoletja. Sčasoma so se metode priprave razvijale, vendar je ta preizkušeni in resnični filmski prigrizek ostal osnovni del prehrane po vsem svetu. Nekaj zabavnih zgodovinskih dejstev o skromnem popcornu:
- Pokovka je stara več kot 5000 let.
- Pokovka za mikrovalovno peko je bila prvič predstavljena leta 1945.
- V začetku 20. stoletja je bila prepovedana uporaba pokovke v kinematografih. Ta prepoved naj bi bila uvedena, ker je pokovka povzročala velik nered na tleh kinodvoran.
- Američani so med drugo svetovno vojno zaradi pomanjkanja sladkorja v državi začeli uživati trikrat več pokovke.
Vsestranskost pokovke je ljudem omogočila, da so ga vključili v svojo bolj zdravo prehrano. Ker so različne svetovne in družbene razmere vplivale na vrsto prigrizkov in hrane, ki jo ljudje lahko ustvarijo, je pokovka ostala odporna možnost, h kateri se ljudje zatečejo v kriznih časih.
Fizikalna dejstva o pokovki
Če vzamemo nepopokana koruzna zrna sama po sebi, se na prvi pogled ne zdijo tako impresivna. Če pa se poglobimo v znanost o kuhanju in si ogledamo, kako se pokovka naredi, lahko osvetlimo ta priljubljen prigrizek. Nekatera fizikalna dejstva o pokovki vključujejo:
- Pokovka se lahko razširi do trikratne velikosti zrna.
- Idealna temperatura za pokovko je približno 400 stopinj Celzija.
- Jedra pokovke lahko poskočijo tudi do tri metre v zrak.
- Nepopokane pokovke ne smeš nikoli hraniti v hladilniku, saj hlajenje odstrani vlago iz zrn.
Prehranska dejstva o pokovki
Pisali smo o tem, da ti lahko pokovka postane pomemben del prehrane, če iščeš bolj zdrave alternative za prigrizke. Čeprav se moraš posvetovati s strokovnjakom za prehrano in prebrati oznake sestavin, ko razmišljaš o vključitvi nečesa v svojo prehrano, ti lahko ta dejstva o kokicah pomagajo utemeljiti njihovo vključitev v tvoj prehranski načrt:
- V primerjavi z drugimi prigrizki ima pokovka malo kalorij in maščob.
- Pokovka ne vsebuje glutena, zato je odlična izbira za moške in ženske, ki imajo prehranske omejitve ali se odločijo za brezglutensko dieto.
- Če želiš s kokicami dobiti polno porcijo beljakovin, bi moral zaužiti tri skodelice kokic.
Različna zabavna dejstva o pokovki
Katera pa so čudna, osupljiva in zabavna dejstva o tem priljubljenem prigrizku? Pokovka je postala bistven del ameriške izkušnje; to je nekaj zabavnih dejstev:
- Pokovka je uradni prigrizek zvezne države Illinois.
- Kljub temu statusu Nebraska proizvede več pokovke kot katera koli druga zvezna država.
- Nekatera podjetja imenujejo nepopokana zrna stare deklice ali spinsters.
- Večina kinematografov ima več dobička od prodaje kokic kot od prodaje vstopnic.
- Največja kroglica pokovke na svetu je tehtala dobrih 2000 kilogramov.
- Oktober je mednarodni mesec pokovke.
- Podjetje Orville Redenbacher’s proizvaja pokovko, ki je na prvem mestu po prodaji na svetu.
Novinar