Browniji (rjavčki) so priljubljena ameriška sladica, njihova priprava pa je otročje lahka. S tabo delimo recept, ki vedno uspe, je primeren za pripravo v skromno opremljeni kuhinji in zahteva (skupaj s peko) le približno 40 minut časa.
Sestavine:
250 g jedilne čokolade
1 skodelica sladkorja
1 vrečka vaniljevega sladkorja
5 jajc
2/3 skodelice moke
1/3 skodelice kakava
ščepec soli
Za mero uporabimo skodelico ali kozarec s prostornino 2 dl. Pekač, ki ga bomo uporabili, naj bo pravokoten, globok in dimenzij 23×35 cm.
Priprava:
Pečico segrejemo na 175°C. Pekač namažemo z maslom ali obložimo s peki papirjem (drugi način je enostavnejši in bolj učinkovit). Na štedilniku ali v mikrovalovni pečici stopimo maslo (ali margarino) in čokolado. V zmes vmešamo sladkor, vaniljev sladkor in sol. Dodamo po eno jajce in vsakega posebej dobro vmešamo. Nazadnje dodamo še moko in kakav ter zmes gladko zmešamo. Testo vlijemo v pekač in pečemo 25 minut. Brownije ohladimo in razrežemo na poljubno velike kose.
Novinar