Enostavna sladica, ki bo navdušila vaše obiske med prazniki

thumbprint cookies filled with chocolate
Foto: seramo iz iStock

Med sladke božične favorite gotovo sodijo »thumbprint« piškoti ali odtisnjenčki. Vdolbinica na sredini je kot nekakšno gnezdo, v katerem počiva sladko presenečenje. Teh nutelinih piškotov bo zmanjkalo, čim jih postaviš na mizo.

Sestavine

  • 375 g moke,
  • 125 g kakava v prahu,
  • ½ čajne žličke soli,
  • ½ čajne žličke pecilnega praška,
  • 60 g masla (sobne temperature),
  • 125 g rjavega sladkorja,
  • 125 sladkorja,
  • 1 jajce,
  • 1 čajna žlička vanilijevega izvlečka/arome,
  • mrvice za okras (bele na rjavih piškotih izgledajo še posebej lepo),
  • 125 g nutele (ali podobnega namaza).

Priprava

  1. V veliki posodi zmešaj moko, kakav, sol in pecilni prašek.
  2. V drugi posodi z ročnim mešalnikom zmešaj maslo in sladkor, da dobiš rahlo zmes. Ubij jajce in dodaj vanilijevo aromo. Mešalnik nastavi na nizko hitrost in v treh dozah dodaj zmes suhih sestavin. Vmes mešaj ravno toliko, da bo zmes enotna.
  3. Na krožnik stresi mrvice. Testo razdeli na 20 delov. Oblikuj kroglice in polovico kroglic povaljaj v mrvicah. V sredino kroglic s palcem naredi odtis, ki naj je globok za ¾ kroglice. Za kakšno uro daj v hladilnik.
  4. Pečico segrej na 180 stopinj Celzija in daj piškote peč. Nekje na polovici, po šestih minutah, obrni pladenj. Po 15 minutah piškote odstrani iz pečice. V sredino piškotov z žličko znova naredi vdolbinice. Pusti piškote, da se ohladijo.
  5. Vsako luknjico napolni s približno eno čajno žličko nutele (najlepše to storiš z dresirno vrečko). Piškote, ki jih prej nisi okrasil z mrvicami, lahko okrasiš zdaj. Da bo nekaj kontrasta, tokrat mrvice potresi po nuteli na sredini.
Niki Hüll

Novinar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.