Med sladke božične favorite gotovo sodijo »thumbprint« piškoti ali odtisnjenčki. Vdolbinica na sredini je kot nekakšno gnezdo, v katerem počiva sladko presenečenje. Teh nutelinih piškotov bo zmanjkalo, čim jih postaviš na mizo.
Sestavine
- 375 g moke,
- 125 g kakava v prahu,
- ½ čajne žličke soli,
- ½ čajne žličke pecilnega praška,
- 60 g masla (sobne temperature),
- 125 g rjavega sladkorja,
- 125 sladkorja,
- 1 jajce,
- 1 čajna žlička vanilijevega izvlečka/arome,
- mrvice za okras (bele na rjavih piškotih izgledajo še posebej lepo),
- 125 g nutele (ali podobnega namaza).
Priprava
- V veliki posodi zmešaj moko, kakav, sol in pecilni prašek.
- V drugi posodi z ročnim mešalnikom zmešaj maslo in sladkor, da dobiš rahlo zmes. Ubij jajce in dodaj vanilijevo aromo. Mešalnik nastavi na nizko hitrost in v treh dozah dodaj zmes suhih sestavin. Vmes mešaj ravno toliko, da bo zmes enotna.
- Na krožnik stresi mrvice. Testo razdeli na 20 delov. Oblikuj kroglice in polovico kroglic povaljaj v mrvicah. V sredino kroglic s palcem naredi odtis, ki naj je globok za ¾ kroglice. Za kakšno uro daj v hladilnik.
- Pečico segrej na 180 stopinj Celzija in daj piškote peč. Nekje na polovici, po šestih minutah, obrni pladenj. Po 15 minutah piškote odstrani iz pečice. V sredino piškotov z žličko znova naredi vdolbinice. Pusti piškote, da se ohladijo.
- Vsako luknjico napolni s približno eno čajno žličko nutele (najlepše to storiš z dresirno vrečko). Piškote, ki jih prej nisi okrasil z mrvicami, lahko okrasiš zdaj. Da bo nekaj kontrasta, tokrat mrvice potresi po nuteli na sredini.
Novinar