Enostavna sladica, ki bo navdušila vaše obiske med prazniki

thumbprint cookies filled with chocolate
Foto: seramo iz iStock

Med sladke božične favorite gotovo sodijo »thumbprint« piškoti ali odtisnjenčki. Vdolbinica na sredini je kot nekakšno gnezdo, v katerem počiva sladko presenečenje. Teh nutelinih piškotov bo zmanjkalo, čim jih postaviš na mizo.

Sestavine

  • 375 g moke,
  • 125 g kakava v prahu,
  • ½ čajne žličke soli,
  • ½ čajne žličke pecilnega praška,
  • 60 g masla (sobne temperature),
  • 125 g rjavega sladkorja,
  • 125 sladkorja,
  • 1 jajce,
  • 1 čajna žlička vanilijevega izvlečka/arome,
  • mrvice za okras (bele na rjavih piškotih izgledajo še posebej lepo),
  • 125 g nutele (ali podobnega namaza).

Priprava

  1. V veliki posodi zmešaj moko, kakav, sol in pecilni prašek.
  2. V drugi posodi z ročnim mešalnikom zmešaj maslo in sladkor, da dobiš rahlo zmes. Ubij jajce in dodaj vanilijevo aromo. Mešalnik nastavi na nizko hitrost in v treh dozah dodaj zmes suhih sestavin. Vmes mešaj ravno toliko, da bo zmes enotna.
  3. Na krožnik stresi mrvice. Testo razdeli na 20 delov. Oblikuj kroglice in polovico kroglic povaljaj v mrvicah. V sredino kroglic s palcem naredi odtis, ki naj je globok za ¾ kroglice. Za kakšno uro daj v hladilnik.
  4. Pečico segrej na 180 stopinj Celzija in daj piškote peč. Nekje na polovici, po šestih minutah, obrni pladenj. Po 15 minutah piškote odstrani iz pečice. V sredino piškotov z žličko znova naredi vdolbinice. Pusti piškote, da se ohladijo.
  5. Vsako luknjico napolni s približno eno čajno žličko nutele (najlepše to storiš z dresirno vrečko). Piškote, ki jih prej nisi okrasil z mrvicami, lahko okrasiš zdaj. Da bo nekaj kontrasta, tokrat mrvice potresi po nuteli na sredini.
Niki Hüll

Novinar

Prejšnji članekZanimivosti o roladah: dejstva, ki jih morda ne poznate
Naslednji članekNajdena največja zaloga zlata v zgodovini

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.