Poletje se bliža in posledično so naše brbončice začele hrepeneti po sladoledu ?. Sladoled se v trgovinah pojavi v vseh okusih, ki si jih zaželiš in vse te okuse lahko pripraviš tudi doma brez aparata za sladoled.
1. Vanilijeva klasika
- 450 mililitrov sladke smetane
- 400 mililitrov kondenziranega mleka
- Vanilijev strok
Najprej zmiksaj mrzlo sladko smetano, dokler ta ne oblikuje belih vrhov, približno 3 minute. Nato dodaj kondenzirano mleko, ki ga lahko kupiš v vseh supermarketih po Sloveniji. Po navadi je pakiran v pločevinki. Smetano in mleko mešaj še kakšne 3 minute, dokler se ponovno ne oblikujejo beli vrhi. Na koncu dodaj vanilijev strok, premešaj, preloži v veliko skledo in položi v zamrzovalnik.
To je osnovni recept za domači vanilijev sladoled, ki mu lahko dodaš katerekoli okuse – jagode, maline, koščke čokolade ali pistacije, kavo, zeleni čaj itd.
2. Zdrava alternativa – frozen yogurt
- 100 gramov pustega ali grškega jogurta
- 200 gramov zamrznjenega ali svežega sadja
Priprava je enostavna. Sadje operemo in po potrebi narežemo na koščke, ga odcedimo in za 30 do 40 minut položimo v zamrzovalnik. Po 40 minutah ga stresemo v multipraktik, dodamo hladen jogurt, po okusu še sladilo in zmiksamo v sladoled.
Seveda namesto sadja lahko uporabiš tudi čokolado, vanilijev strok, oreščke, karkoli. Tudi merilo si lahko prilagodiš. Če imaš rajši manj sadja oz. dodatkov, naj bo tvoje merilo 100 gramov jogurta in 100 gramov dodatkov (1:1).
3. Veganski sladoled
- 2 zmrznjeni banani
- 200 gramov zamrznjenega sadja
- 50 mililitrov kokosovega ali mandljevega mleka
Vse skupaj vržeš v blender in premešaš do gladke mase. Če se ti zdi ta pregosta, dodaj še malo (rastlinskega) mleka po občutku. Sestavine premešaj, ponovno postavi v zamrzovalnik in voila!
4. Limonina zmrzlina
- 100 gramov sladkorja v prahu
- 250 mililitrov vode
- Tri jedilne žlice medu
- 6 limon
V večji posodi zavri vodo, vanjo stresi sladkor in med ter mešaj, dokler se ne raztopita. Ko se zmes ohladi, dodaj nastrgano limonino lupinico in limonin sok. Sok dodaj postopoma, da zmrzlina ne bo preveč kisla. Zmrzline prelij v model za lučke ali v plastične kozarce in jih postavi v zamrzovalnik. Okrasiš jih lahko z listi mete ali melise.
Novinar