Si za eno pravo poslastico? ?
Priprava je enostavna, zato se je lahko lotiš, tudi če nisi ravno vešč za štedilnikom. Prav ti bo prišel kuhinjski robot, šlo pa bo tudi z običajnim mikserjem. Pripravi si še desko za rezanje, nož, kozico in kuhalnico ter večjo posodo za mešanje.
Če si ready, lahko začneva! ?
Potrebuješ:
10 dag jedilne čokolade,
7 dag mlečne čokolade,
7 dag bele čokolade,
15 g kakava za peko,
10 dag čokoladnih kapljic,
7 dag maslenih keksov,
9 dag sladkorja (najboljše bo, če boš uporabil pol belega, pol rjavega),
1 vanilijev sladkor,
pecilni prašek,
7 dag masla,
1 jajce,
25 g bele moke in
sol.
Priprava
- Najprej nareži belo in mlečno čokolado na manjše kocke (približno pol centimetra).
- Jedilno čokolado razlomi in skupaj z maslom počasi segrevaj, da dobiš čokoladno omako. Pusti, da se ohladi.
- V posodo ubij jajce in dodaj sladkor. Mešaj nekaj minut, da se zmes zapeni in nato med mešanjem vlij čokoladno omako. Ko se sestavine povežejo, v posodo dodaj še moko, pol ščepca soli, vanilijev sladkor, kakav in pol čajne žličke pecilnega praška. Dobro premešaj.
- V maso za kukije s kuhalnico vmešaj čokoladne kapljice, narezano čokolado in zdrobljene kekse.
- Pripravi si velik pekač (tisti, ki pride s pečico) in peki papir. Nanj nalagaj po eno žlico mase in jo razmaži v krog. Vmes pusti nekaj prostora, saj piškoti malo narastejo.
- Speci v ogreti pečici na 160 °C. Peka traja 10 minut. Pečene piškote pusti 20 minut v pekaču, nato pa jih zloži na mrežico, da se do konca ohladijo.
Zanimivost: Kakav in črna čokolada pozitivno vplivata na ožilje, saj znižujeta krvni tlak in LDL holesterol ter izboljšujeta inzulinsko rezistenco. Flavonoli v kakavu pomagajo ohranjati prožnost žil.
Kaj pa zdaj? Kozarec mrzlega mleka in dobra družba za zraven kukijev. ?
Če iščeš še več okusnih receptov, lahko preizkusiš: Panna cotta – kraljica poletnih sladic. Uživaj!
Novinar