Ali ti je znan tisti občutek, ko odpreš hladilnik in ti neprijeten pogled in vonj vzameta ves apetit? Ker gre za srce kuhinje in najpomembnejšo stvar v stanovanju, je izjemnega pomena redno čiščenje in vzdrževanje.
Zunanjost hladilnika
Pri večini hladilnikov (ki so zunaj kovinski), lahko uporabiš navadno razmaščevalno sredstvo in bombažno krpo. Če je hladilnik na zunaj zelo umazan ga poprši s čistilom in po 20 minutah obriši. Umazanija bi se v tem času že morala predati.
Da preprečiš potrebo po takih čistilnih akcijah, enkrat na dva tedna zunanjost obriši z vlažno krpo.
Notranjost hladilnika
V hladilniku lahko bivajo vsi mogoči mikroorganizmi, ki jih mraz ne moti. Vnesemo jih z rokami, z živili, z embalažo. Če hladilnik že dolgo ni bil generalno očiščen, so v njem najbrž redni stanovalci plesen, bakterije, ostanki hrane, ki jih spremlja neprijeten vonj.
Izprazni police
Prvi korak čiščenja je, da iz polic odstraniš vso hrano. Zloži jo na pult ali mizo in preglej roke uporabnosti. Živil, ki so v hladilniku že dlje časa odprta ali izgledajo sumljiva, se znebi. V zimskem času ti pomagajo nizke temperature, saj lahko pokvarljiva živila med čiščenjem daš na balkon ali okensko polico.
Akcija
Iz hladilnika odstrani police. Večinoma jih je lahko odstraniti s potegom navzgor in ven. Loti se jih z gobico in detergentom za pomivanje posode. Osuši jih s papirnato brisačo. Ne pozabi na predale za sadje in zelenjavo.
Za čiščenje notranjosti hladilnika si lahko sam pripraviš eko čistilo: v dva litra tople vode iztisni sok ene limone. Po čiščenju bo v hladilniku ostal prijeten vonj. Pomembno je, da vse površine obrišeš do suhega, preden v hladilnik vrneš police in predale.
Organizacija
V vratih temperatura najbolj niha, saj hladilnik odpremo večkrat dnevno, zato sem spadajo:
sokovi, voda, druge pijače, marmelade, slana živila, zdravila in olja.
Ko je hladilnik zaprt, je na zgornji polici temperatura najbolj konstantna, zato sem spadajo: ostanki (v plastičnih posodicah na zapiranje), sveža zelišča, pred-pripravljena hrana, sušeni mesni izdelki, siri, oreščki, maslo in podobno.
Na srednje police spravljamo: jajca, mleko in mlečne izdelke, morsko hrano ter surovo meso, saj je v tem delu temperatura najnižja. Rizična živila naj bodo v zaprti embalaži, da preprečimo navzkrižno kontaminacijo.
Običajno ima hladilnik dva predala na dnu, v katera ločeno pospravi sadje in zelenjavo.
Nasvet: sadje in zelenjavo vedno operi in osuši, ko jih prineseš iz trgovine in preden jih pospraviš v hladilnik, saj tako omejiš vnos umazanije.
V prispevku Zakaj se moramo bati plesni? lahko najdeš veliko razlogov, zakaj je redno čiščenje hladilnika dobra ideja.
Novinar