Džin je dandanes zelo popularna pijača, obstaja pa veliko načinov priprave. Zato navajamo nekaj receptov, hitrih in lahkih džin koktajlov, ki bodo džin dodatno popestrili. Pri tem pa za pripravo ne potrebuješ nobene »fine« opreme (kot mešalnik ti lahko služi tudi kozarec za marmelado), temveč samo ljubezen do te okusne pijače.
Kako pripraviti džin koktajl
- Najpomembnejši del priprave je ravnovesje med sladkim in grenkim. Bodi previden, da en okus ne nadvlada drugega.
- Pijačo preizkusi, preden jo postrežeš.
- Če strežeš z ledom, z njim napolni kozarec do vrha.
- Prepričaj se, da je dekoracija sveža in zložena blizu slamic.
- Zapomni si, da pijemo v treh korakih: najprej z našimi očmi, nato z nosom in na koncu z usti.
Priporočamo uporabo 50 ml džina za vsak koktajl, razen če je navedeno drugače. Če uporabljaš liker, džin znižaj na 40 ml in uporabi 10 ml likerja. Izenači 20 ml svežega citrusovega soka s 15 ml sladkornega sirupa, ki je narejen iz enakega dela sladkorja in vode.
1. Negroni
Potrebuješ:
- 25 ml džina
- 25 ml sladkega vermuta
- 25 ml likerja Campari
- 1 trak olupljene pomarančne lupine
Džin, vermut in Campari nalij v »viski kozarec« z ledom. Mešaj, dokler ne prideš do razredčenosti, primerne za svoj okus, nato v kozarec stisni pomarančno lupino, da spusti sokove, potem pa še to dodaj v pijačo in tako postreži.
2. Bramble
Potrebuješ:
- 40 ml džina
- 20 ml sladkornega sirupa
- 20 ml limoninega soka
- 10 ml crème de mure
- jagode ali limonino lupino
Džin, sladkorni sirup in limonin sok skupaj pretresi, nato mešanico prelij čez zdrobljen led in na koncu čez pokapljaj crème de mure. Okrasi z limonino lupinico ali svežimi sezonskimi jagodami.
3. French 75
Potrebuješ:
- 10 ml džina
- 10 ml pomarančnega likerja
- 10 ml limoninega soka
- 5 ml sladkorja
- mehurčkasto pijačo po tvoji izbiri, za dolivanje
Džin, pomarančni liker in limonin sok zmešaj v flavto za šampanjec in prelij z ohlajeno mehurčkasto pijačo.
4. Elderflower collins
Potrebuješ:
- 50 ml džina
- 20 ml limoninega soka
- 10 ml sladkornega sirupa
- 10 ml bezgovega sirupa
- gazirano vodo za dolivanje
- vejice zelišč za dekoracijo
Zmešaj džin z limoninim sokom, sladkornim sirupom in ščepcem bezgovega sirupa v izbranem mešalniku. Čez dodaj ledene kocke in dolij gazirano vodo. Okrasi z vejico svojega najljubšega zelišča.
5. Martini
Potrebuješ:
- 60 ml džina
- suh vermut
- 1 trak limonine lupine
Premešaj džin s poljubno količino vermuta (kolikor ti je všeč): več vermuta kot uporabiš, bolj zeliščna bo pijača. Mešaj, da prideš do všečnega okusa, nato okrasi s trakom limonine lupine.
6. Gimlet
Potrebuješ:
- 50 ml džina
- 25 ml sirupa po tvoji izbiri (na primer limetin)
- kos limete
Zmešaj džin in sirup in mešaj, dokler ti okus ne bo všeč. Postrezi s koščkom limete.
7. Fogcutter
Potrebuješ:
- 20 ml džina
- 20 ml konjaka
- 20 ml ruma
- 40 ml pomarančnega soka
- 20 ml limoninega soka
- 15 ml mandljevega sirupa
- 5 ml šerija
Džin, konjak, rum, pomarančni in limonin sok zmešaj v mešalniku skupaj z mandljevim sirupom. Dobro pretresi in nato čez prelij šeri. Postrezi v visokem kozarcu, napolnjenem z ledom.
8. Southside
Potrebuješ:
- 50 ml džina
- 20 ml limetinega soka
- 15 ml sladkornega sirupa
- 6-8 metinih listov in dodatni za okras
Džin, limetin sok, sladkorni sirup in metine liste dobro premešaj v mešalniku. Mešanico zlij v martini kozarec in okrasi z metinimi listi.
Novinar