Tradicionalno je recept za kuhano vino pripravljen s »pravim« vinom, začimbami in sadjem, kot so pomaranče in limone. Začimbe so običajno cimet, kardamom in zvezdasti janež. Za dodatno piko na i pa se pogosto dodata še med in drugo žganje. Vina pa preprosto ne moremo uporabiti, če pripravljamo brezalkoholno kuhano vino.
Za brezalkoholno kuhano vino izpusti alkohol in namesto njega uporabi nekaj drugega, pogosto sok. Za ta recept obstajata 2 različici. Prva s sokom, ki je popolna tako za otroke kot za odrasle. Druga pa z brezalkoholnim rdečim vinom, ki je nekoliko bolj za odrasle in za pridih bližje pravemu. Oboje je enako okusno!
Recept za brezalkoholno kuhano vino
V nadaljevanju najdeš recept za brezalkoholno kuhano vino na dva načina.
Sestavine, ki jih boš potreboval za brezalkoholno kuhano vino.
Izberi sok ali:
- 2 skodelici brusničnega soka
- 2 skodelici soka granatnega jabolka
brezalkoholno rdeče vino:
- 750 ml steklenica brezalkoholnega merlota ali cabernet sauvignona
Preostale sestavine:
- 2 skodelici vode (glej opombo)
- 8 nageljnovih žbic
- 6 robid po želji
- 1 cimetova palčka
- 3 zvezdasti janeži
- 1 narezana pomaranča
- rjavi sladkor po okusu
Navodila za pripravo brezalkoholnega kuhanega vina
Za klasični način na štedilniku:
Vse sestavine dodaj v velik lonec in na srednji temperaturi zavri. Nato jo zmanjšaj in kuhaj 20-30 minut. Če imaš več časa, ga lahko pustiš do ene ure. Precedi ali odstrani pomarančne rezine in začimbe. Nalij v skodelico in dodaj okras.
Priprava v počasnem kuhalniku:
Vse sestavine dodaj v počasen kuhalnik in kuhaj na nizki temperaturi 1,5 ure. Precedi ali odstrani pomarančne rezine in začimbe. Nalij v skodelico in dodaj okras.
Novinar