Bezgov in melisin sirup sta super osvežilni pijači za bližajoče se poletje. Odlični sta za hidracijo, hkrati pa polni vitaminov in mineralov, ki so pomembni za zdravje. Preberi si, kako ju lahko pripraviš sam, in se pravočasno loti nabiranja bezgovih cvetov!
Nabiranje rastlin
Pomlad in poletje je ravno čas nabiranja bezgovih cvetov in melisinih listov. Ko nabiraš bezgove cvetove, izberi tiste, ki še niso popolnoma odprti, a so že dovolj veliki, da lahko enostavno odstraniš cvetne liste. Cvetove najprej pretresi, da odstraniš morebitne insekte in jih nato speri s hladno vodo. Ko nabiraš melisine liste, izberi tiste, ki so zdravi in brez poškodb. Priporočljivo je, da jih nabiraš v suhem vremenu, ker so listi takrat bolj aromatični.
Bezgov sirup
Potrebuješ:
- 20-25 bezgovih cvetov
- 1 l vode
- 1 limona
- 700 g sladkorja
Postopek priprave:
- Bezgove cvetove speri s hladno vodo in odstrani cvetne liste.
- V veliki posodi zavri 1 liter vode in dodaj sladkor. Mešaj, dokler se sladkor ne raztopi.
- Dodaj bezgove cvetove in limonine rezine ter kuhaj na zmernem ognju 10-15 minut.
- Mešanico odcedi skozi gazo ali cedilo. Pusti, da se ohladi na sobno temperaturo.
- V ohlajeno tekočino vmešaj limonin sok in prelij v sterilizirane steklenice. Pri tem poskusi sirup naliti povsem do vrha, da v steklenici ne ostane nič zraka.
- Shrani na hladnem in temnem mestu. Po odprtju steklenico hrani v hladilniku.
Melisin sirup
Potrebuješ:
- 2 velika šopa svežih melisinih listov
- 1 l vode
- 1 limona
- 500 g sladkorja
Postopek priprave:
- Melisine liste speri s hladno vodo.
- V veliki posodi zavri 1 liter vode in dodaj sladkor. Mešaj, dokler se sladkor ne raztopi.
- Dodaj melisine liste in limonine rezine ter kuhaj na zmernem ognju 15-20 minut.
- Mešanico odcedi skozi gazo ali cedilo in prelij v sterilizirane steklenice. Pri tem poskusi sirup naliti povsem do vrha, da v steklenici ne ostane nič zraka. Pusti, da se ohladi na sobno temperaturo.
- Shrani na hladnem in temnem mestu. Po odprtju steklenico hrani v hladilniku.
Uživaj v pripravljenem napitku!
Ko sta bezgov in melisin sok pripravljena, ju lahko uživaš na različne načine. Lahko ju le razredčiš z vodo (poskusi tudi z gazirano vodo, ne bo ti žal 😉) in dodaš nekaj ledu za osvežilni napitek v vročih poletnih dneh. Prav tako lahko sirupa uporabiš kot sladilo za čaj ali koktajle. Melisin sok se odlično ujema tudi s gin tonikom.
Boljša izbira od sladkih pijač iz trgovine
Poleg okusne osvežitve imata tako bezgov kot melisin sok tudi številne zdravstvene koristi. Bezeg vsebuje flavonoide, ki imajo protivnetne in antioksidativne lastnosti, kar lahko pomaga pri zmanjševanju vnetij v telesu in preprečevanju poškodb celic. Melisa pa vsebuje mentol in rožmarinsko kislino, ki lahko pomagata pri zmanjševanju tesnobe in izboljševanju prebave. Melisa pomaga tudi pri nespečnosti.
Novinar