Smoothiji so najlažji način, da v svojo prehrano vključiš več sadja in zelenjave. A kot kaže znanost, banana in borovnice niso najboljša kombinacija. Določene sestavine v smoothiju namreč vplivajo na to, kako se bodo druga hranila absorbirala v telesu. Raziskava je pokazala, da encim polifenol oksidaza v določenem sadju, na primer banani, lahko vpliva na absorpcijo flavanolov. Za optimiziranje absorpcije flavanolov je bolje izbirati sestavine z nižjo aktivnostjo encima, na primer ananas in pomaranče.
Kaj so flavanoli na katere vpliva banana v smoothiju?
Flavanoli so skupina naravnih spojin, ki se nahajajo predvsem v živilih rastlinskega porekla. Med najboljše vire flavanolov spadajo jabolka, grozdje, kakav, zeleni čaj in jagodičevje. Uživanje flavanolov je povezano s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje, kot so nižanje krvnega tlaka, boljša preskrba možganov s kisikom in izboljšan spomin.
Delujejo antioksidativno, kar pomeni, da nevtralizirajo škodljive proste radikale v telesu. Ti bi sicer lahko poškodovali celice in s tem povečali verjetnost za razvoj srčno-žilnih bolezni in rakavih obolenj. Poleg tega so flavanoli sestavina nekaterih zdravil, saj naj bi pomagali pri zdravljenju virusnih okužb, diabetesa in bolezni jeter.
Če ima smoothie banano, je treba mešati pravilno
Encim polifenol oksidaza med drugim povzroči rjavenje narezanega jabolka in bananinega olupka. Raziskovalce je zanimalo, kako priprava smoothija s sadjem z različno aktivnostjo encima vpliva na količino flavanolov, ki so na voljo telesu. Primerjali so smoothie z banano (visoka aktivnost encima) in smoothie z mešanim jagodičevjem (nizka aktivnost encima). Kot kontrola je služila skupina, kjer so udeleženci raziskave prejeli kapsulo flavanolov. Po zaužitju smoothija oziroma kapsule so raziskovalci analizirali vzorce urina in krvi. Ugotovili so, da so imeli posamezniki po zaužitju bananinega smoothija 84 odstotkov nižje vrednosti flavanolov v telesu.
Če želiš s svojim smoothijem poskrbeti tudi za vnos flavanolov, kombiniraj sadje, ki je bogato s tem hranilom (na primer jagodičevje), s sestavinami, ki imajo nizko aktivnost polifenol oksidaze (to so ananas, pomaranče, mango in jogurt). Banana je še vedno odlično sadje, ki ga lahko redno uživaš in vključiš tudi v smoothije. Vendar je ni smiselno kombinirati z jagodičevjem, grozdjem, kakavom in drugimi sestavinami, ki so bogate s flavanoli.
Novinar