Razumevanje kave je umetnost sama po sebi. Od izvora in gojenja, do praženja in priprave, vsak korak vpliva na končni okus tega priljubljenega napitka. Znanje o različnih vrstah kave ni samo za strokovnjake ali poznavalce, temveč vsakogar, ki uživa v tej dišeči skodelici. Najbolj znani vrsti kavnih zrn sta arabika in robusta. Čeprav morda ne ločiš med njima, imata nekatere pomembne razlike, ki vplivajo na okus, aromo in kakovost kave.
Arabika, kakšna kava je to?
Arabika je vrsta kavnega zrna, ki je najbolj razširjena in priznana po celem svetu. Izvira iz Etiopije in predstavlja približno 60 do 70 % svetovne proizvodnje kave. Ima kompleksnejši okus in aromo ter velja za bolj kakovostno. Njen profil okusa se lahko razlikuje od sladkih in sadnih not, do cvetnih in čokoladnih okusov. Poznavalci kave jo opisujejo kot bolj kislo in svežo v primerjavi z robusto. Arabika ima tudi nižjo vsebnost kofeina v primerjavi z robusto, kar pripomore k bolj blagemu učinku kave na telo.
Robusta, močnejša in polnejša od arabice
Robusta izvira iz Zahodne Afrike in predstavlja približno 30-40% svetovne proizvodnje kave. Kot rastlina je bolj trpežna in se lahko goji na nižjih nadmorskih višinah ter v različnih podnebnih razmerah. Zrna robuste imajo močnejši, polnejši in bolj grenak okus ter višjo vsebnost kofeina v primerjavi z arabiko. Posledično je tudi stimulativni učinek na telo močnejši. Zaradi močnejše arome in okusa se robusta pogosto uporablja za pripravo espressa in kavnih mešanic.
Katero kavo najdeš na trgovskih policah?
V trgovinah je na voljo širok spekter vrst kave, ki vključujejo tako arabiko kot robusto, v različnih oblikah: celo zrna, mleta kava, instant kava in kapsule. Pri nakupu tako vedno preveri oznako na embalaži. Tam je tudi navedeno, ali gre za arabiko, robusto ali mešanico obeh vrst.
Katero kavo naročimo v kavarni?
V lokalih, kavarnah in kavnih avtomatih običajno prevladuje arabika. Ta ponuja bolj subtilne in kompleksne arome ter rafiniran okus. Zato je pogosta izbira lokalnih ponudnikov kave, ki želijo ponuditi kakovostne napitke s poudarkom na okusu in izkušnji pitja kave. V boljših kavarnah pogosto ponujajo tudi specialno kavo (Specialty Coffee), ki izvira iz posebnih pridelovalnih območij in je skrbno pridelana ter pražena, da ohrani izjemne lastnosti okusa. Takšne vrste kave so običajno povezane z določenimi regijami ali posebnimi postopki obdelave, ki prispevajo k njihovi edinstvenosti in ekskluzivnosti (ter posledično višji ceni 😉).
Od kavnih zrn do načina priprave
Iz vsake vrste kavnih zrn lahko kavo pripraviš na še več različnih načinov. Če komaj ločiš med espresom in kapučinom, ti bo spodnji posnetek razrešil dileme in olajšal izbiro v kavarni.
Katera kava pa je tebi najbolj pri srcu?
Novinar