Ko prideš domov, ti kruli v želodcu. Na bone nisi šel jest, štedilnik je prazen. Nekaj bo treba skuhati, a kaj? Si naveličan testenin s tuno in koruzo? Se ti zdi, da vedno uporabljaš enake sestavine? Zate jih imam 5, ki jih morda ne uporabljaš pogosto in te bodo izzvale, da stopiš iz cone udobja in poizkusiš nekaj novega!
Hokaido buča
Jesensko aktualna, lepih barv in polnega okusa, to je hokaido buča. Veliko ljudi jo uporablja le za okraševanje na noč čarovnic, a njena notranjost je uporabna tudi v tvojih loncih. Rezultat najbolj klasičnega načina priprave je bučna juha; za to potrebuješ katerokoli zelenjavo, ki jo zrežeš na koščke in vržeš v lonec. Uporabiš lahko korenje, krompir, brokoli, por, kolerabo … Zelenjavo lahko najprej malo popražiš na olju, da ustvariš naravno omako, nato po potrebi dolivaš vodo, spasiraš, začiniš in postrežeš z žličko kisle smetane. Hokaido bučo lahko tudi zrežeš na majhne koščke in jo pražiš na maščobi na zmernem ognju. Počasi se bo zmehčala in dobila rjavo barvo ali tanko skorjico. V tej obliki jo lahko postrežeš kot sladko prilogo, ki daje kontrast nevtralnim okusom (na primer rižu). Koščke buče lahko tudi kuhaš skupaj s korenjem (ali drugo zelenjavo) in iz nje narediš zelenjavni pire, novo prilogo, ki bo všeč tistim, ki se navdušujejo nad estetskimi krožniki. Seveda pa ne smemo pozabiti na pečico; hrustljavo zapečena buča lahko postane tvoj novi najljubši čips. Začimbe, ki se hvaležno kombinirajo z bučo, so poper, sladka ali pekoča paprika, čili, česen in timijan.
Kot njeno alternativo lahko uporabiš tudi maslenko oziroma masleno bučo. Na opisane načine lahko pripravljaš tudi različne vrste sladkega krompirja, ki deluje kot bolj konkretna priloga od buče.
Špinača
Zaradi vsebnosti vitamina A, ki čisti tvojo kožo, antioksidantov, ki krepijo tvoj imunski sistem in železa, ki je dober za tvojo kri, je špinača z zdravstvenega vidika odlična izbira. Mogoče je tvoja generacija prestara, da bi odraščala s Popajem, ki bi jo navduševal nad njo, a kljub temu jo marsikdo prehitro zavrne. Špinača je znana kot »tista zelena omaka poleg pire krompirja«, a jo lahko uporabiš tudi na druge načine. Če imaš svežo, jo lahko dodaš v solato ali v smoothie. Če si vešč sotiranja ali hitrega praženja na visoki temperaturi – jo brez dvoma dodaj v miks zelenjave in mesa. V zimskih mesecih je nadvse priročna uporaba špinačnih kroglic. Zamrznjene lahko kupiš v trgovini in jih dodajaš v enolončnice, k testeninam, rižotam, dobro se podajo tudi k pečenemu siru na žaru.
Oreščki
Če pripravljaš azijsko hrano, zagotovo ne pozabi na oreščke, indijske, arašide, mandlje, orehe, lahko tudi lešnike. K sotirani hrani se še posebno priležejo, saj zelenjava zaradi kratke izpostavitve termični obdelavi ostane sočna in se dobro kombinira s »hrskajočimi« plodovi. Lahko jih v jedi dodajaš še med pripravo na ognju, z njimi dekoriraš krožnik, jih prepražiš že na začetku, streš v prah in z njimi posuješ končano jed ali preprosto eksperimentiraš in jih uporabiš po navdihu.
Med
Med je živilo, ki ga uporabljamo zelo pogosto, a morda ne ravno pri kuhanju. Jedi lahko z njim okrasiš na koncu in ob tem malo »porišeš krožnik«, pretirani termični obdelavi pa se izogibaj, saj ob tem izgubi svojo vrednost. Med je odličen odgovor na jedi, ki so polne kontrastnih okusov ali so ti ušle iz rok – vedno ti stoji ob strani, da »poslajša« tvoje napake.
Podarim ti še primer dobre mehiške omake, ki jo pripraviš z medom, sladko smetano, kečapom ali paradižnikovo mezgo, gorčico in koruzo. Za prste obliznit!
Čebula
Najbolj osnovna izbira? Morda ne kuhaš kot mama in ne začenjaš vsake jedi s čebulo, ki zasmradi celo hišo, a kljub temu se je v kuhinji ne izogibaj. Najprej reši svoj najbolj osnoven problem: prazen hladilnik. Lahko jo dodaš skoraj v katerokoli jed. Ob praženju doda sladek priokus, v zelenjavnih palačinkah ali fritatah se lepo zapeče in hrusta, popolna je tudi za jušne osnove in naravne omake. Poleg tega vijolična čebula poskrbi še za barvno pestrost tvojih burritov ali tacosov.
Poleg tega je čebula popolnoma dovolj sijoča gospodična, ki lahko samostojno hodi po svetu in ne le kot surova priloga poleg čevapčičev. Vrzi jo v ponev in pripravi na maslu ter si pričaraj pravo čebulno pravljico.
Dodaten nasvet: preden jo začneš rezati, jo daj v hladilnik, da te bodo oči manj pekle. Sicer pa ni nič narobe, če spustiš kakšno solzo ali dve in ob tem vsaj poslušaš dobro glasbo in zaplešeš. Benjamin Barbarič in Miro Božič sta celo napisala pesem z naslovom Čebula! Mogoče te ravno ta popelje v noro kuharsko izkušnjo s poplesavanjem ob štedilniku.
Novinar