V soboto, 8. avgusta 2015, bo od 9.00 na Ljubljanski ulici v Izoli potekala 5. Šalšijada.
V izolskem mestnem jedru bo znova zadišalo po šalši. Domači kuharji se bodo že peto leto zbrali na tekmovanju v kuhanju paradižnikove omake na star istrski način: čebula, paradižnik, naravne začimbe in nič mesa.
Na Ljubljanski ulici pričakujemo od osem do deset kuharskih ekip, ki bodo ob 9.00 začele s pripravami. Med samim kuhanjem bo ob 12.00 tudi predavanje z naslovom Bogastvo domačega paradižnika z nasveti za kuhanje šalše.
Končne izdelke bo ocenila strokovna komisija, ki jo sestavljajo trije strokovnjaki za istrsko kuhinjo. Letos komisija ne bo razglasila zmagovalca, temveč bo podala strokovno oceno vsake šalše.
Kuharske skupine bodo ob koncu ocenjevanja pripravile še špagete, ki jih bodo s svojimi šalšami ponudile obiskovalcem.