Jajčna omleta je preprosta jed, ki si jo lahko za zajtrk pripraviš v le 15 minutah. Za osnovo pri vseh receptih uporabimo 2 do 3 jajca za eno osebo, ostale sestavine (zelenjava, sir…) pa lahko izberemo sami. Danes s tabo delimo nekaj preverjenih receptov, ki jih lahko preizkusiš naslednjič, ko boš brez ideje za zajtrk.
Jajca so popolna izbira za začetek dneva. So bogat vir hranil, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline ter številne vitamine in minerale. Poleg tega so odličen vir beljakovin (vsebujejo jih 12,6 grama na 100 gramov).
Omleta s špinačo in gobami
Sestavine (za eno osebo): 2 do 3 jajca, pest sveže špinače, pest šampinjonov, polovica manjše čebule ali šalotka, pest naribanega sira, olje, sol in poper
V posodo ubijemo jajca, jih rahlo posolimo, popopramo in z vilicami razžvrkljamo. Čebulo ali šalotko narežemo na čim manjše kocke in zlato popražimo na žlici olja. Dodamo narezane šampinjone in jih dušimo deset minut. Zadnjih nekaj minut dodamo še špinačo. Gobe in zelenjavo stresemo na krožnik in v vročo ponev vlijemo jajca. Ko se omleta na eni strani zapeče, jo obrnemo in počakamo, da se zapeče še na drugi strani. Še vročo omleto damo na krožnik, obložimo z gobami in naribanim sirom in jo prepognemo.
Omleta s čemažem
Sestavine (za eno osebo): 2 do 3 jajca, 6 do 8 listov čemaža, pest naribanega sira, olje, sol in poper
Liste čemaža operemo, osušimo in sesekljamo. V posodo ubijemo jajca, jih rahlo posolimo, popopramo in z vilicami razžvrkljamo. Dodamo polovico sesekljanega čemaža in vse skupaj dobro premešamo. V segreto ponev dodamo žlico olja in vanjo vlijemo jajčno zmes. Ko se omleta na eni strani zapeče, jo obrnemo in počakamo, da se zapeče še na drugi strani. Še vročo omleto damo na krožnik, jo potresemo s sirom in drugo polovico sesekljanih čemaževih listov in jo prepognemo.
Omleta s šunko in paradižnikom
Sestavine (za eno osebo): 3 jajca, dve rezini šunke, srednje velik paradižnik, peteršilj, pest naribanega sira, olje, sol in poper
Paradižnik operemo in narežemo na manjše koščke, prav tako narežemo šunko. V posodo ubijemo jajca, jih rahlo posolimo, popopramo in z vilicami razžvrkljamo. V zmes dodamo paradižnik in šunko. V segreto ponev dodamo žlico olja in vanjo vlijemo jajčno zmes. Ko se omleta na eni strani zapeče, jo obrnemo in počakamo, da se zapeče še na drugi strani. Še vročo omleto damo na krožnik, potresemo s peteršiljem in naribanim sirom in jo prepognemo.
Omleta z zelišči in dimljenim lososom
Sestavine (za eno osebo): 2 do 3 jajca, poljubna sveža zelišča (drobnjak, peteršilj, bazilika, rožmarin, timijan), dve rezini dimljenega lososa, olje, sol in poper
Jajca ubijemo v majhno skledo, jih razžvrkljamo ter dodamo zelišča, sol in poper. soli. V segreto ponev dodamo žlico olja in vanjo vlijemo jajčno zmes. Ko se omleta na eni strani zapeče, jo obrnemo in počakamo, da se zapeče še na drugi strani. Še vročo omleto damo na krožnik, jo obložimo z rezinami dimljenega lososa in jo prepognemo.
Tiktok sendvič z jajcem
Sestavine (za eno osebo): 2 do 3 jajca, dva kosa toast kruha, dve rezini slanine, dve rezini sira, olje, sol in poper
V posodo ubijemo jajca, jih rahlo posolimo, popopramo in z vilicami razžvrkljamo. V segreto ponev dodamo žlico olja in vanjo vlijemo razžvrkljana jajca. Na jajčno zmes položimo kosa kruha. Ko jajca zakrknejo, jih skupaj s kruhom obrnemo. Dodamo slanino in sir ter sendvič prepognemo. Recept najdeš na profilu the.sandwichmaker.
Novinar