Že Olmekom, Aztekom in Majem je bilo jasno, da je čokolada izvrstno živilo. Preberi si, zakaj si jo lahko brez slabe vesti pogosto privoščiš.
Bogata z antioksidanti
Temna čokolada velja za eno izmed živil, najbogatejših z antioksidanti. Kakav in grenka čokolada vsebujeta številne pomembne antioksidante, precej več kot večina ostalih živil.
Bogata s hranili
100 gramov temne čokolade (70 ̶ 85 %) vsebuje 67 % priporočenega dnevnega vnosa železa, 58 % magnezija, 89 % bakra, 98 % mangana. Vsebuje tudi veliko kalija, fosforja cinka in selena. Poleg tega ima 11 gramov vlaknin in veliko koristnih maščob. 100 gramov temne čokolade ima približno 600 kalorij.
Niža krvni pritisk
Bioaktivne sestavine v kakavu lahko izboljšajo krvni pretok v arterijah in tako nižajo krvni pritisk.
Zmanjšuje tveganje za srčna obolenja
Raziskave so pokazale znatno znižanje tveganja za srčna obolenja pri ljudeh, ki uživajo veliko (temne) čokolade.
Spodbuja delovanje možganov
Čokolada spodbuja krvni pretok, to pa pozitivno vpliva na delovanje možganov. Pripomoreta tudi stimulanta, ki ju vsebuje: kofein in teobromin.
Dober tek!
Novinar