S priljubljenostjo veganskega načina prehranjevanja se je razširila tudi ponudba veganskih jedi v restavracijah. Še vedno pa je ta precej omejena, čeprav je možnosti za pripravo okusnega obroka brez sestavin živalskega izvora ogromna. Spodaj te čaka nekaj idej za kosilo, ki ne zahtevajo posebnega kuharskega znanja. Dober tek!
Lečini polpeti s tahinijevo omako
Kuhano rdečo lečo zmešaj z drobtinami, sesekljano čebulo, česnom, peteršiljem in začimbami po želji. Oblikuj v polpete in jih speci v pečici, dokler ne postanejo hrustljavi. Postrezi s tahinijevo omako, svežo solato in kruhom (navaden kruh je veganski, brioche pa na primer vsebuje tudi jajca in mleko, zato preveri sestavine).
Rižota z gobami in šparglji
Za okusno spomladansko rižoto je najbolje vzeti riž arborio. Najprej na olju popraži čebulo, dodaj česen, gobe, šparglje in zeleno. Zalij z vodo (za količino upoštevaj navodila na embalaži riža) oziroma jušno osnovo in dodaj riž. Ko je riž kuhan, dodaj še sesekljan svež peteršilj. Po želji lahko postrežeš s sveže naribanim veganskim sirom.
Burrito s fižolom in zelenjavo
Na ponvi pogrej tortiljo in jo napolni s črnim ali rdečim fižolom ter narezano zelenjavo. Uporabiš lahko papriko, čebulo, koruzo in paradižnik. Za kremasto teksturo dodaj kako žlico omake guacamole, po okusu pa pokapljaj z limetinim sokom. Zvij burrito in še toplega postrezi. Če želiš, lahko pripraviš še pečen krompirček. Burrito lahko pripraviš tudi v naprej in ga na primer vzameš s seboj na faks.
Testenine s pestom in pečeno zelenjavo
V trgovini poišči obliko testenin, ki ti je najbolj všeč. Za začetek lahko poskusiš z rezanci. Pozoren bodi, da ne gre za jajčne testenine, saj te niso veganske. Zaradi ugodnejših hranilnih vrednosti je najbolje izbrati polnozrnate testenine – te bodo tudi poskrbele, da boš dlje časa sit. Kupi tudi veganski pesto (tudi tu velja, da bo na kozarčku pisalo, če je pesto veganski, saj običajen vsebuje tudi parmezan). Po navodilih proizvajalca skuhaj testenine. Posebej prepraži zelenjavo, kot so češnjevi paradižniki, bučke in paprika. Zmešaj s pestom, dodaj kuhane testenine in po želji potresi s sesekljanimi orehi ali veganskim sirom.
Veganska pica z zelenjavo
Testo za pico seveda lahko pripraviš sam – zanj niti ne potrebuješ veliko sestavin, le nekaj več časa zahteva priprava. Uporabi katerikoli recept, ki ne vključuje jajc in mleka. Sicer lahko testo tudi kupiš (izbereš veganskega). Na raztegnjeno testo namaži paradižnikovo omako in razporedi najljubšo zelenjavo. Uporabiš lahko papriko, rdečo čebulo, bučke, olive, koruzo, artičoke, češnjev paradižnik … Možnosti in različnih kombinacij je res nešteto. Kot vir beljakovin lahko dodaš še mariniran tofu in po želji veganski sir. Začini po okusu (najbolj klasična začimba je origano, če imaš na voljo še svežo baziliko, toliko bolje). Peci v pečici na nastavitvah za pico, dokler testo ni hrustljavo.
Novinar