Si vedel, da naj bi gin izviral iz Nizozemske? Šele nekaj desetletij zatem je gin postal angleška nacionalna alkoholna pijača. Ampak to te ne zanima prav zares, kajne? Zanimajo te najboljši recepti za kuhan gin, ki je kot nalašč za zimsko obdobje. Ob hladnih zimskih dneh in večernem posedanju ob ognju je odlična izbira. V prispevku najdeš 3 najboljše recepte, da si boš kuhan gin lahko pripravil kar doma.
1Klasični kuhan gin z jabolčnim sokom
Za pripravo recepta potrebuješ:
- 150 ml gina
- 500 ml jabolčnega soka
- 1 cimetova palčka
- 8 klinčkov
- 1 pomaranča
- 2 žlički medu (po želji)
Najprej opereš pomarančo in jo narežeš na kolobarje, ki jih nato še prepoloviš. V kozico zliješ jabolčni sok ter dodaš vse začimbe: cimetovo palčko, klinčke in pomarančo. Kozico postavi na ogenj, občasno premešaj in počakaj, da jabolčnik zavre. Dodaj gin in kuhaj še približno eno minuto. Kozico odstavi. Po želji dodaj še med, nato pa kuhan gin nalij v skodelico in uživaj v prijetnem okusu priljubljene praznične pijače.
2Kuhan gin s čokolado
Za pripravo recepta potrebuješ:
- 150 ml gina
- 70 ml javorjevega sirupa
- 150 ml čokoladnega likerja
- 100 ml sladke smetane
- 2 rumenjaka
- 3 tablice temne čokolade
- 1 žlička naribanega muškatnega oreščka
Najprej stepeš rumenjaka in stopiš 2 tablici temne čokolade. Vzameš kozico in vanjo dodaš stepena rumenjaka, stopljeno temno čokolado, sladko smetano, čokoladni liker, javorjev sirup in gin. Vsebino v kozici zelo počasi segrevaj in vmes večkrat premešaj. Pri tem bodi zelo pozoren, saj ne sme zavreti. Ko je vsebina dovolj segreta, kozico odstaviš, vsebino pa naliješ v kozarce. Naribaj 1 tablico temne čokolade in jo skupaj z naribanim muškatnim oreščkom, posuj na kuhan gin s čokolado. Sedaj ga lahko postrežeš!
3Kuhan gin punč
Za pripravo recepta potrebuješ:
- 150 ml gina
- 1,5 l sladkega rdečega vina
- 150 ml pomarančnega soka
- 10 klinčkov
- 2 žlici sladkorja
- 4 cimetove palčke
- 2 pomaranči
- 1 limona
Pomaranči in limono dobro opereš in narežeš na kolobarje, odstraniš peške in kolobarje prepoloviš. Streseš jih v lonec, kamor dodaš tudi gin, rdeče vino, pomarančni sok, klinčke, sladkor in cimetove palčke. Vsebino v loncu počasi segrevaj na zmernem ognju, v zaprti posodi. Vmes večkrat premešaj. Počakaj, da vsebina v loncu zavre, nato lonec odstavi in vsebino pusti stati približno deset minut. Kuhan gin punč naliješ v skodelice in ga postrežeš.
Junior novinar